Mejla

My Rohwedder

Det blåser till strid i M

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Anklagelserna mot Hanif Bali har väckt liv i gamla strider inom Moderaterna.

Falangerna ”Pojkarna” och ”Flickorna” i riksdagen, och partiledningen fortsätter att betrakta striden från sidan.

Moderaterna kan vara på väg in i valrörelsen med öppna konflikter i partiet.

Konvulsionerna kring Hanif Bali går utanför hans framtida öde som politiker. Frågan om hur partiet ska hantera anklagelserna mot honom om olämpligt sexuellt beteende har väckt liv i gamla maktstrider i partiet.

Maktstriderna började i det moderata ungdomsförbundet, MUF under 2000-talet men har i takt med att de stridande växt upp förflyttat sig in i moderpartiet. I dag har de stridlystna sin bas i riksdagen och enligt källor till Aftonbladet är det nu fullt bråk i riksdagsgruppen kring hanteringen av Bali.

Intriger

Kampnamnen på de två stridande falangerna har blivit ”Pojkarna” och Flickorna”. Hanif Bali har själv varit en del av gruppen ”Pojkarna” där riksdagsledamoten Niklas Wykman beskrivs som ledaren. För den som gillar politiska biografier kanske Wykman känns igen. Anna Kinberg Batra beskriver honom i sin biografi som en av dem som organiserade motståndet mot henne.

Den moderata partiledningen har vetat om anklagelserna mot Bali i över en vecka. De hade startat en intern utredning för att ta reda på vad som hade hänt, men när det kom fram att saken polisanmälts, släppte de sin egen utredning som en het potatis.

Slippa undan

För Ulf Kristersson behöver inte bestämma sig om han vill behålla Hanif Bali än, han har råd att se om förundersökningen leder till åtal. Han har tid att på avstånd, ännu en gång, betrakta maktkampen mellan sina partimedlemmar för att se vem som vinner den här gången. Han har tid att se hur Hanif Balis anhängare reagerar på anklagelserna.

Han har tid för att riksdagslistorna, de som bestämmer vem som ska få sitta i riskdagen behöver inte vara klara förrän i december. Exakt när, är inte bestämt.

Vad Ulf Kristersson kanske inte har tid med, är att låta den konfliktfyllda partikulturen i Moderaterna fortsätta år efter år.

Om mindre än ett år är det val och om betydligt kortare tid än så drar valrörelsen igång. Hanterar partiledningen inte situationen kan början på valrörelsen handla mer om interna konflikter än om politik.

Niklas Wykman.
Niklas Wykman.
Publisert:

LÄS VIDARE