Mejla

Lena Mellin

Halef kan ha utsatts för ett övergrepp

Om det är som han säger tvingas han ändå leva med ryktet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Riksdagsledamoten Robert Halef hade​ bara två​ val. Antingen sade han att polisen har helt fel. Eller också tog han sitt pick och pack och lämnade riksdagen.

Han gick till attack.

Om det är som Robert Halef (KD) hävdar är han utsatt för ett massivt övergrepp från polisens sida.

Rapporten om de kriminella klanerna är visserligen hemlig och inte avsedd att spridas till en bredare krets. Men den finns och det vet alla att information i skriftlig form snabbt kan få fötter. Eller omvandlas till tal.

Annat är det att stå i ett konferensrum, rita och berätta på den vita tavlan för ett fåtal utvalda och sedan avkräva löften om att inte säga någonting.

Men efter vice rikspolischef Mats Löfvings uppmärksammade och kritiserade uttalande om ett 40-tal kriminella, invandrade klaner i Sverige fanns det, för att uttrycka sig försiktigt, ett visst behov för polisen att det inte var bara löst prat från hans och polisens sida.

I det läget var det kanske inte Robert Halef (KD) som stod i polisens fokus. Men eftersom Löfving talat om att klanerna hade nästlat sig in i politikens högsta skikt så hamnade Halef plötsligt där.

I rapporten hävdas att Halef, liksom ett par lokala politiker, ingår i det kriminella Södertäljenätverkets på institutionell nivå. Polisen påstår att det är en del av nätverkets slagkraft, att de opererar över hela linjen.

Det kan vara så att polisen har rätt. I så fall hade Robert Halef varit tvungen att packa väskan och lämna riksdagen där han suttit i tio år för Kristdemokraterna.

Att vara riksdagsledamot är det finaste förtroendeuppdrag man kan ha i Sverige. Som en av 349 stiftar man lagar som alla ska följa och beslutar om skatter som alla ska betala. Väljarna har rätt att kräva moralisk resning av dem som sitter där.

Robert Halefs position är dock blygsam. Trots den numera ganska långa politiska erfarenheten så har Halef för närvarande ingen ordinarie plats i ett utskott. Däremot är han suppleant i tolv.

Det är också höljt i dunkel vad kriminella nätverk, oavsett vad de heter eller kommer ifrån, skulle ha för nytta av att Robert Halef sitter i riksdagen. På egen hand skulle han nog ha mycket svårt att vrida den allmänna, och av KD understödda, utvecklingen från hårdare straff och skärpta kontroller.

Den ostraffade Robert Halef​ hävdar att uppgifterna i polisens hemliga rapport är helt fel. Han återfinns där för att han har ”fel” namn. Han har ingenting med Södertäljenätverket att g​öra​ och känner sig kränkt och har fallit offer för elakt​​ skvaller.

​Om det är så utsätter polisen Robert Halef för ett övergrepp, även om det inte var planerat. Han kommer att få leva med att folk tänker ”ingen rök utan eld” under lång tid.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE