Lena Mellin

Kungen hade aldrig hånflabbat

Det borde inte Magdalena Andersson heller göra

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Självklart mobbade Magdalena Andersson energiminister Ebba Busch när hon hånskrattade åt henne i riksdagen.

Det borde inte Andersson ha gjort.

En statsminister in spe måste uppträda med viss värdighet.

Två partiledardebatter i rad har Magdalena Anderson (S) hånskrattat efter inlägg gjorda av Ebba Busch (KD).

Första gången handlade det om att tala sanning. Vilket energiminister Ebba Busch hävdade att hon alltid gör. Hånskratt från Magdalena Andersson med flera.

Andra gången var i onsdags. Nu handlade Buschs inlägg om respekt och ansvar. Nytt hånskratt från Andersson.

Dessa två händelser har nu lett till en lågintensiv diskussion om Magdalena Andersson är en mobbare. Eller om hon inte är det.

Mitt svar är solklart. Vid de här två tillfällena, under en adrenalinstinn debatt, är Andersson en mobbare. Hon ägnar sig åt mobbning av en politisk motståndare. Sannolikt har det hänt även vid andra tillfällen.

Att hon är en mobbare ständigt och jämt tror jag däremot inte. Det skulle ha framkommit.

Magdalena Andersson (S)
Magdalena Andersson (S)

Nästa fråga som kräver sitt svar är därmed om Magdalena Anderson har råd att mobba människor offentligt. Hon är trots allt oppositionsledare och statsministerkandidat. Av en sådan person krävs en viss resning.

Svaret är denna gång nej. I alla fall inte fler gånger än de två som vi redan fått bevittna. Magdalena Andersson kan tycka att det Ebba Busch, eller någon annan, säger är hur dumt som helst.

Men hon kan inte hånskratta åt dem. Det är nästan som kungen skulle brista ut i hånflabb när någon i hans närhet säger något dumt. Jag lovar att han aldrig gör det. Han är drillad sedan barnsben att i offentliga sammanhang uppträda med värdighet.

Finns det inte något roligt, eller fördragsamt, med Anderssons hånskratt. Jo, jag tycker det.

Magdalena Andersson är ett politiskt djur. Hon förmår inte att styra sig när hon tycker att Ebba Busch, en motståndare, säger något korkat. Det kan politiska nördar som jag finna underhållande. Och så skäms vi för det, i alla fall gör jag det.

Att några udda individer tycker så är dock inget som Magdalena Andersson bör ta med i beräkningen. Hon har inte råd med hånflabb. Vare sig på grund av vad Ebba Busch säger. Elle vad någon annan yttrar.

Lite roligt var det också att Jimmie Åkesson (SD), som sällan lägger fingrarna emellan, ryckte ut till kompisen Buschs försvar:

– Det är synnerligen respektlöst att sitta här i riskdagens kammare och hånskratta när någon annan talar. Sade han.

Energiminister Ebba Busch (KD)
Energiminister Ebba Busch (KD)

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE