Mejla

Wolfgang Hansson

Häktningen av ASAP Rocky en ren gåva till Trumps återvalskampanj

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är långtifrån självklart att Donald Trump blir omvald som president. Inte minst för att han har så svårt att attrahera svarta väljare.
Därför har Sverige blivit ett användbart slagträ i Trumps återvalskampanj.

Att en amerikansk president öppet kritiserar Sverige på grund av ett tämligen rutinartat rättsfall är unikt. Det är ett brott mot all kutym i det internationella umgänget mellan rättsstater. Sverige är en rättstat i minst lika hög grad som USA, även om det finns internationell kritik mot just långa häktningstider.

Vad hade Trump sagt om Löfven börjat bråka om den svenske före detta tv-profilen som tidigare i år länge satt häktad i Florida?

Normalt är att framföra sina synpunkter via diplomatiska kanaler. Eller nöja sig med att ge den häktade konsulär hjälp.

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.

Men Trump kör sig egen show. Han vill visa att han kan fixa det här på egen hand. Det räcker med ett samtal till statsminister Stefan Löfven så blir rappartisten fri.

Tänkte Trump.

Från att ha lovprisat Sverige och Löfven efter sitt samtal med statsministern så har den amerikanske presidenten nu gjort helt om. Nu är han otroligt besviken på Sverige och Löfven.

Att Trump plötsligt försöker framställa sig som de svartas bästa vän är ingen slump.

I valet 2016 var det bara 8 procent av de afroamerikanska väljarna som röstade på Trump medan 89 procent röstade på den demokratiske kandidaten Hillary Clinton.
I november nästa år avgörs det om Trump blir återvald. I opinionsmätningarna förlorar han i dagsläget mot alla demokraternas toppkandidater. I vissa fall rätt stort.

Det gäller med andra ord för Trump att gå en balansgång mellan att hålla sina kärnväljare nöjda men också försöka locka till sig nya grupper, särskilt bland de svarta och latinos som blir en allt viktigare väljargrupp.

Om enbart kärnväljarna röstar på Trump blir han inte återvald.

Därför blev häktningen av ASAP Rocky en ren gåva till den amerikanske presidenten. Här fick han chansen att försöka framstå som de svartas försvarare.

Men jag tror att de flesta färgade väljare ser igenom Trumps taktik. Han bryr sig inte ett dugg om ASAP Rocky. Enda skälet till att han agerat i hans fall är för egen politisk vinning.

Trump anklagar Sverige för att ha svikit USA:s afro-amerikanska befolkning. Detta sagt av en president som själv ofta gör sig skyldig till rasistiska uttalanden.

Det är bara några veckor sedan han bad fyra icke-vita kvinnliga kongresskvinnor att åka hem till sina hemländer om de inte gillade läget i USA. Detta trots att alla fyra är amerikanska medborgare och tre av dem födda i USA.

Vem minns inte Trump fabulösa uttalande om länder i Afrika som han kallade "shithole countries”.

Det bästa Sverige och svenska företrädare kan göra är att ignorera Trump. Låt honom veva på bäst han vill.

När han inte får något mothugg kommer luften att gå ur honom snabbare än ur en hoppborg där kompressorn stängts av.

Sverige bör lugnt och sakligt påpeka det självklara. ASAP Rocky är åtalad för brott. I Sverige gäller likhet inför lagen. Rappartisten behandlas som alla andra.

I Sverige kan man inte i motsats till USA köpa sig fri genom borgenssystemet. Att rättsystemen skiljer sig är säkert ett skäl till missförstånd i USA, inte bara hos Trump.

Sverige och USA har traditionellt haft goda relationer men det har funnits rejäla fnurror på tråden. Värst var det under Vietnamkriget på 70-talet när dåvarande statsministern Olof Palme gick med i demonstrationerna som krävde ett slut på amerikanska bombningar av Nordvietnam. USA straffade Sverige på en rad olika sätt.

ASAP Rocky-affären är ett nytt lågvattenmärke men kommer sannolikt inte att få samma långtgående följder. Så fort rättegången är avklarad kommer saken att ebba ut.

Trump har betydligt större problem att ta itu med än Sverige.

Publisert:

LÄS VIDARE