Otroligt pinsamt av Löfven

Så naiv borde inte statsminister kunna vara

Antingen ljuger Stefan Löfven om EU:s Turkiet-avtal. Eller också visade han prov på en gränslös naivitet.

Oavsett vilket är det pinsamt.

I spåren av flyktingvågen till Europa under 2016 slöt EU ett avtal med Turkiet. Syftet var att stoppa rutten över östra Medelhavet från framför allt Turkiet till Grekland.

Avtalet hade omedelbar effekt. Flyktingströmmen, som verkligen hade varit en ström, sinade omedelbart. Det blev en liten, liten rännil.

Avtalet, som slöts 2016, omfattade omkring sex miljarder euro, 66 miljarder kronor, under tre år.

I SVT:s partiledardebatt i söndags attackerade V-ledaren Jonas Sjöstedt Stefan Löfven för att Sverige stöder regimen Recep Tayyip Erdogan med ”hundratals miljoner”.

Löfven hävdade att Sjöstedt har fel. Inte en krona, inte en euro hamnade i den turkiska regeringens kassa. Sade han.

Men Sjöstedt hade alltså rätt. Närmare 17 miljarder kronor enligt EU-kommissionen, som betalar ut pengarna.

Recep Tayyip Erdogan är ingen snäll typ. Det säger sig självt att han inte ger plats för 3,6 miljoner flyktingar gratis, för noll kronor. De som i likhet med statsminister Stefan Löfven tror det är mer än lovligt naiv.

Foto: NILS PETTER NILSSON
Stefan Löfven före debatten i SVT.

Erdogan utnyttjade tillfället att pressa lite pengar ur den vidlyftiga EU-budgeten och varför skulle han inte göra det?

EU höll enligt egen utsago på att dränkas i flyktingar och Erdogan erbjöd sig att vrida kranen till i ett nolläge. Självklart ville han ha betalt för det, dum vore han annars.

I det ljuset blir det ännu obegripligare att Stefan Löfven med stort eftertryck hävdade att Sjöstedt hade fel och att inte ett enda öre nådde den Erdoganska kassan. Normalt bondförnuft säger ju att så inte kan vara fallet.

Erdogan, som alltså inte är en stor humanist och som inte har visat några som helst tecken på att vilja lägga fingrarna emellan utnyttjar nu på nytt flyktingarna. Han hotar med att öppna gränserna för de nära fyra miljoner flyktingarna om EU inte behandlar Turkiet som han vill efter det turkiska anfallet mot norra Syrien.

Stefan Löfven har antingen visat prov på en naivitet som man inte tror en statsminister är mäktig.

Eller så ljög han. Men det vill jag faktiskt inte tro.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM