Mejla

Jan Guillou

Ett moderat slöjförbud vore avsett att klämma åt muslimer i allmänhet

KOLUMNISTER

Trots att Moderaterna nu vill utreda ett förbud mot slöja i förskola och grundskola vore det en bra reform.

Det förefaller naturligtvis lika komiskt som skumt när just moderater försöker framträda som förkämpar för jämställdhet och feminism eftersom sådant strider mot partiets ideologi. Och man kan på goda grunder misstänka att ett moderat slöjdförbud bara vore avsett att klämma åt muslimer i största allmänhet. Och för att därigenom vinna röster i det politiska gränslandet mellan moderater och sverigedemokrater, där varje inskränkning av muslimers rättigheter är en röstvinnare. Tänk bara på vilken förtjusning som uppstår inom denna höger inför exempelvis förslag om mera griskött i skolmaten.

Detta gäller det alltså att sätta sig över. Ett slöjförbud i förskola och grundskola kan nämligen desto starkare och mer genomtänkt motiveras från vänster.

Först något om bakgrunden. Föreställningen att kvinnor måste skyla sig på olika sätt inför mäns blickar är uråldrig i Mellanöstern och fanns långt före islams uppkomst. Tanken att särskilt kvinnors hår är syndigt och obönhörligen framkallar männens ohejdbara sexuella lustar fanns redan i persisk religion och inom judendomen. Koranen är alltså inte källan till sådana idéer. Koranen föreskriver slöja lika lite som exempelvis kvinnlig omskärelse.

När förskoleflickor behängs med slöja är det för att inte framkalla förskolepojkarnas ohejdbara sexuella lustar, en del av hederskulturen, således.

Det måste sägas stå i strid med den svenska skolans grundläggande idéer att förvandla småbarn till sexobjekt. Lika lite som vissa skolbarn skall betraktas som sexobjekt skall de hindras att lära sig simma eller delta i gymnastik eller sexualundervisning.

Så långt är resonemanget enkelt och självklart. Förmedeltida dogmer om risken för barnsex hör inte hemma i den nutida svenska skolan.

Men vad med religionsfriheten? Alla anhängare av barnslöjor kommer dragandes med religionsfriheten. Muslimska föräldrar har naturligtvis samma religionsfrihet som alla andra svenskar. Men barnen har också religionsfrihet och det är skälet till att den svenska skolan avkristnades.

Religionsfrihet är de vuxna människornas rätt att välja sin egen tro och barnens rätt att slippa religion tills de själva kan ta ställning.

Därför är tanken att skapa klädesplaggsförbud också för vuxna kvinnor absurd. Vill vuxna kvinnor bära en eller annan form av slöja är det deras ensak. Men eftersom skolan skall vara religionsfri skall också skolbarnen vara befriade från religiöst tvång.

Fortfarande är resonemanget som synes enkelt.

Men nu kärvar det till sig. Vill vi förbjuda endast sådan utstyrsel som associeras med islam så är det naturligtvis diskriminering. Då finns det bara en lösning på problemet. Slöjförbud i förskolan och grundskolan måste åtföljas av likalydande regler för även andra former av religiös utstyrsel.

Det är ingen utopi. Frankrike har sedan länge en skola, ända upp i gymnasiet, med förbud mot religiös utstyrsel utöver små diskreta halssmycken som kors, Davidsstjärna och ”Fatimas hand”. Och det anses inte stå i strid vare sig med FN:s eller Europakonventionens regler om religionsfrihet.

I januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna finns ett avsnitt om hur skolans arbete mot hedersförtrycket skall stärkas.

Finemang! Då borde ju förbudet mot religionsutstyrsel i skolan kunna införas tämligen omgående?

Nej, så lätt är det nog inte. Eftersom den politiska högern börjat fundera på saken. Då ser det ju ut som ett högerprojekt. Och vem vill hamna i högerbur?

Det handlar om samma irrationella rädsla som fick Vänsterpartiet att fördriva Amineh Kakabaveh, partiets mest stridbara aktivist mot hedersförtryck (och samtidigt, just därför, partiets mest personkryssade riksdagsledamot).

Vänsterpartiets senfärdighet i kampen mot hedersförtryck bottnar förmodligen i rädslan för högerburen, att hamna på samma sida som Jimmie Åkesson och liknande antidemokrater.

Det är dystert. Eftersom det väl ändå är en självklar vänsterståndpunkt att befria skolbarn från det reaktionära hedersförtrycket. I stället fördriver man Amineh Kakabaveh.

I värsta fall är det rädslan för denna högerbur som gör att regeringen inte ens vågar förbjuda de privata religiösa skolorna som bedriver en lika uppenbar som olaglig indoktrinering. Denna politiska feghet är hedersförtryckets starkaste stöd.


För övrigt anser jag att ...

… Moderaternas före detta arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin måste ha fått solsting när han på Facebook framhåller det politiska systemet i sitt nya hemland ­Dubai som ”tryggare” än det svenska. ­Dubai? Ett islamistisk envälde utan ett uns av demokrati borde väl ändå vara lite väl till höger till och med för en moderat.
… solsting kan också vara en förklaring till Annie Lööfs ­attack på regeringen för att man vill öka insynen i de så kallade friskolorna. Sabotaget mot svenskt skolväsende måste alltså skyddas med hemligstämpel. ­Hennes motiv är knappast ädla.


PODD Moderaterna vill utreda slöjförbud
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Av: 

Jan Guillou

Publisert:

LÄS VIDARE

JOHANNA FRÄNDÉN: Slöjförbud i skolan en självklarhet i Frankrike

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Islam

Skola & utbildning

Jan Guillou

Amineh Kakabaveh