Stödet för Alliansen sjunker – måste ta sig i kragen

KOLUMNISTER

Alliansen måste ta sig i kragen om de ska vända den negativa trenden. Annars snuvas på den valseger de så gärna vill ha.

Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET
Stödet för Alliansen minskar visar Inizios väljarbarometer.

Stödet för Alliansen minskar för tredje mätningen i rad i Aftonbladet/Inizios väljarbarometer. För första gången sedan mars 2016 är de tre rödgröna partierna större än de fyra borgerliga.

Förklaringen är enkel. Det går bara bra för ett av Alliansens partier. Centern är det enda av dem som i dag har ett större stöd än det hade i valet 2014.

Den främsta förklaringen är Moderaternas kris som kulminerade för ett par veckor sedan då Anna Kinberg Batra tvingades avgå som partiledare. Stödet ökar visserligen lite i den här mätningen men sedan valet är trenden solklar, stödet eroderar och ligger närmare sju procentenheter under det förra valresultatet.

Om det inte inträffar något verkligt oväntat under den närmaste tiden ser Moderaterna, Alliansens största och bärande parti, ut att gå mot ett solklar valförlust.

Men inte heller Liberalerna eller Kristdemokraterna har vind i seglen. KD bytte partiledare för drygt två år sedan och numera håller det sig oftast på rätt sida av den 4-procentsspärr som avgör om ett parti kommer in i riksdagen eller inte.

Men något lyft jämfört med valresultatet går det inte att tala om. Partiet ligger ett par tiondels procent över valresultatet.

Större bekymmer har Liberalerna som i den här mätningen ligger under 4 procent och alltså skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag. Sedan valet har partiet tappat var tredje väljare.

Man kan inte anklaga L-ordföranden Jan Björklund för att ligga på latsidan. Han utnyttjar varje tillfälle som ges att ta plats på scenen och han gör det ofta i angelägna frågor. Men det lyfter inte.

Alliansen, och de enskilda partierna inom den, har alltså ett digert arbete framför för sig om de ska vända valvinden. Annars blir det ingen Alliansregering efter valet om ett år.

Exakt vad de ska göra är svårt, kanske till och med omöjligt, att säga innan Moderaterna utsett Anna Kinberg Batras efterträdare. Ulf Kristerssons installationstal om tre veckor ger en fingervisning.

Socialdemokraterna ökar för tredje mätningen i rad, äger fyra av sammanlagt politiska sakfrågor som Aftonbladet/Inizio undersöker. De befinner, trots att stödet fortfarande är lägre än i valet för tre år sedan, sig med andra ord i en svag medvind.

Men den kan öka i styrka om Alliansen inte lyckas få fart på sina partier och på sitt samarbete. Någon måste leda landet och den som samtidigt framstår som stabil och förändringsbenägen har en fördel.

Stefan Löfven har på senare tid åtminstone tett sig stabil, särskilt i jämförelse med den dåvarande konkurrenten till statsministerposten, Anna Kinberg Batra.

Hans problem är snarare regeringspartnern Miljöpartiet. De har i Aftonbladet/Inizio legat under fyra procent sedan i februari i år och löper alltså hög risk att åka ur riksdagen om ett år.

Partiet har tappat ägandet av klimatfrågorna till Centern och förtroendet för de båda språkrören är utomordentligt lågt.

Men vem ska Stefan Löfven bilda regering med om Miljöpartiet faller ifrån? Centern och Liberalerna säger han själv. Men Annie Lööf säger att hon aldrig sätter sig i en regering ledd av Stefan Löfven och Jan Björklund är i värsta fall inte riksdagsledamot på andra sidan valet.

Man får kort och gott säga att det ser ganska mörkt ut för båda av de traditionella regeringsalternativen. Och ljust ut för otraditionella lösningar.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

ARTIKELN HANDLAR OM