Macron vinner på rädslan för Le Pen

PARIS. Överallt jag reser i Frankrike möter jag den. 
Rädslan för Marine Le Pen.
När Emmanuel Macron i dag sannolikt väljs till president är det inte för att folk verkligen tror på hans politik utan för att de fruktar högerextrema Le Pen mer.
Le Pen har bara en chans att vinna.

Foto: AFP

– Jag är väldigt, väldigt orolig, säger Anne Boinet som jag träffar i en slakteributik medan hon handlar skinka.
Hon berättar att hennes dotter är närmast vettskrämd inför tanken på att Marine Le Pen kan bli president. Den rädslan kommer att göra att de går till vallokalen trots att Macron inte var deras förstaval till president.
Att för många av vänsterextrema Jean-Luc Mélenchons och konservativa Francois Fillons väljare från den första omgången ska stanna hemma eller rösta blankt i dag är Macrons rädsla.


Macron har med sin nybildade folkrörelse "En marche", Framåt, gjort en osannolikt stark valrörelse. Han har samlat en entusiastisk skara anhängare kring sig. Men de icke-frälsta är mer skeptiska.
Är 39-åringen som har precis samma elitbakgrund som andra franska presidenter verkligen förnyaren som kan ta landet ur den svåra krisen och genomföra nödvändiga reformer? Eller är han bara ännu en av alla dessa falska profeter som hävdar att de sitter inne med lösningen på landets problem.
Sanningen är att det enda skälet till att han överlevde den första valomgången var att en skandal exploderade i ansiktet på Francois Fillon mitt i valrörelsen. Utan den hade Fillon sannolikt mött Le Pen i dagens valomgång. Fillon fick 20 procent av rösterna trots att han använt skattemedel för att avlöna sin fru och sina barn.


Så frågan är hur länge Macrons tur håller i sig. Även om han som väntat vinner idag har han ingen kontroll över det franska parlamentet. Till parlamentsvalen i juni måste han skaka fram över 500 kandidater som är så populära att de kan slå ut de traditionella partierna. Annars hamnar han i händerna på endera socialistpartiet eller de konservativa.
För Europa har presidentvalet framförallt handlat om Marine Le Pen. Skulle den högerpopulistiska vinden som förde Trump till seger i USA och fick britterna att rösta för att lämna EU också kunna föra en högerextremist till makten i Europas tredje största ekonomi?
Skulle svaret mot förmodan bli ja innebär det en våldsam chock för Europa, kanske till och med slutet för EU som vi känner det i dag.


Le Pen vill inte bara stoppa invandringen och hindra franska företag från att flytta utomlands. Hon vill att Frankrike ska lämna EU och den gemensamma valutan, euron.
Om både Storbritannien och Frankrike lämnar EU är vi snart tillbaka i ett Europa där egenintresset är det enda som styr.
Le Pens möjligheter att gå segrande ur striden i dag är extremt små. Hennes enda chans består i att så många fransmän känner sig säkra på att Macron ändå vinner att de inte går och röstar. Samtidigt som hennes egna supportrar mangrant går till vallokalen. Och ovanpå de att opinionsmätningarna som visar att Macron leder med 62 procent mot 38 har totalt fel.


Men det handlar inte bara om att Le Pen med stor sannolikhet förlorar. Nästan lika stor vikt kommer att läggas vid hur många röster hon får.
I presidentvalet 2002 lyckades hennes pappa Marine Le Pen bara få 18 procent i den avgörande omgången. Lyckas hon fördubbla hans resultat eller bättre så är det en enorm framgång för Nationella Fronten som kommer att ge eko i hela Europa.
Och 2022 är det presidentval igen.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM