SD:s ökning är inte statsministerns fel

KOLUMNISTER

Sverigedemokraterna ökar i dagens Aftonbladet/United Minds.

En självklar fråga är om Fredrik Reinfeldt gett dem draghjälp.

Svaret är sannolikt nej.

I sitt sommartal förra helgen bad statsminister Fredrik Reinfeldt (M) svenska folket att visa tålamod med de ökande flyktingströmmarna till Sverige till följd av en rad konflikter utanför EU:s gränser.

– Öppna era hjärtan, sa han och varnade också för att det kommer att kosta pengar.

Talet har tolkats på många sätt. Jag tyckte det var starkt, andra har påstått att det var ett utslag av en slug strategi.

Talet skulle, enligt den här tolkningen, gynna Sverigedemokraterna och det i sin tur leda till att Alliansen tappar färre röster till SD än de rödgröna.

Vi har inte facit i hand än men enligt den här veckans väljarbarometer från United Minds så ökar stödet för SD medan det minskar för både Alliansen och de tre rödgröna partierna. Ökar gör också antalet osäkra väljare.

Kritikerna ser alltså, i det korta perspektivet, ut att få både rätt och fel. Efter talet ökade stödet för SD liksom andelen osäkra väljare. Men Alliansens minskning är betydligt större än de rödgrönas vilket gör att konspirationsteoretikerna bara får delvis rätt.

Tittar vi två veckor bakåt i tiden kompliceras bilden ytterligare. Då, före Reinfeldts tal, var stödet för SD lika högt som i dagens mätning, efter talet. För en vecka sedan var det lägre.

I lördags hävdade även Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson (S), att Reinfeldts tal var ett utslag av valtaktik. Hon sa att finansminister Anders Borg (M), som höll flera presskonferenser i veckan om kostnaden för flyktingmottagningen, vanligen inte talar om kostnadsökningar som inskränker sig till 12 miljarder.

Det är möjligt att hon har rätt. Men är det fel att påpeka att ökande flyktingströmmar, av samma storlek som under Balkankrigen under 1990-talet, sätter press på Sverige? Det är svårt att förstå det.

Enligt finansdepartementets beräkningar kommer flyktingarna från Irak, Syrien, Gaza och norra Afrika, för att nämna några av de regioner som människor flyr från nu, att leda till ökande kostnader.

Inte främst för själva flyktingmottagningen som delvis betalas via biståndsbudgeten. Utan för de kostnader som kommer sedan, alltså integrationen i det svenska samhället för dem som stannar här.

Också SD:s ledare Jimmie Åkesson reagerade på talet. I helsidesannonser i flera morgontidningar slog han fast att regeringen tvingats erkänna att ”invandringspolitiken är otroligt kostsam”.

Men det var inte det Fredrik Reinfeldt sa. Han sa att flyktingmottagandet är det, vilket är en annan sak.

Hur mycket pengar handlar det då om? Det bygger givetvis på gissningar eftersom ingen vet hur många flyktingar som slutligen kommer. Enligt finansdepartementet rör det sig om 0,5 miljarder extra i år, 1,7 miljarder nästa år för att stiga till 12,4 miljarder 2018.

Blir detta valrörelsens stora fråga? Skulle inte tro det. I fortsättningen får Jimmie Åkesson ropa ensam.

Fotnot: I år har det från juni kommit drygt 2 000 flyktingar per vecka till Sverige, ungefär dubbelt så många som förra året.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM