Vill du ligga?

Sexuell stämning förstörs inte av en samtyckeslag

”Det förstör stämningen”, förklarade en ung man för mig häromdagen när jag talade om sex och Samtyckeslagen på en gymnasieskola. ”Frågar man rakt ut om den andra personen vill så dör ju hela glöden”. Konstigt, konstaterar jag, som alltid tänkt att sexuell stämning först och främst förstörs av att någon gör något som den andre inte vill. Jag frågade därför om den unge mannen någonsin hade provat att uttryckligen fråga om ett samtycke. Det hade han inte.

Jag har märkt att det finns en relativt stor grupp som, precis som mannen, envisas med att hävda att det vore osexigt att fråga rakt ut om någon vill ligga. Gissningsvis har flera av dom inte heller provat, men de har trots allt rätt till sin åsikt, så jag ska försöka sluta raljera över den. En stund.

 

Foto: Getty images
Syftet med införandet av Samtyckeslagen var framförallt att ändra attityderna kring sex och sexuellt våld.

Till dessa tystlåtna och sexsugna varelsers lycka innefattar lyckligtvis den nya sexualbrottslagstiftningen fler än ett sätt att inhämta ett samtycke. Lagen säger att:

 

”Vid bedömningen av om ett deltagande är frivilligt eller inte ska det särskilt beaktas om frivillighet har kommit till uttryck genom ord eller handling eller på annat sätt.”

 

Det föreligger alltså samtycke om personen du vill ha sex med säger att hen vill eller visar att hen vill. Det verkar ju vid en första anblick okomplicerat.

Grundförutsättningen för att ligga med någon som inte gett sitt samtycke med ord är framförallt att kunna läsa av kroppsspråk.

Men kan vi det? Hur bra är vi på att läsa av varandra? Det var något som Brottsoffermyndigheten undrade i en Sifo-undersökning. De frågade personer mellan 18-25 år om deras tankar gällande den nya samtyckeslagen, samt om hur de läser av signaler om att någon vill ha sex. Resultatet publicerades nu i veckan och visade att det skilde markant mellan unga kvinnors och mäns inställning till såväl lagen som vad som är ett samtycke.

 

Vad är din inställning till Samtyckeslagen?

Positivt inställd: Tjejer: 90% – killar: 63%

Negativt inställd: Tjejer: 4% – killar: 22%

 

Hur vet du att personen du vill ha sex med har samtyckt?

Personen lägger sig naken bredvid dig: Tjejer: 16% – killar: 33%

Personen går hem sent med dig: Tjejer: 7% – killar: 17%

Ni är ihop: Tjejer: 9% – killar: 17%

Ni hånglar: Tjejer: 8% – killar: 14%

Personen har inte sagt nej: Tjejer: 2% – killar: 8%

 

Ingen av dessa handlingar är att betrakta som ett samtycke i juridisk mening och resultatet av undersökningen visar på det uppenbara behovet av folkbildning. Vi ser även att det kommer krävas särskilt riktade insatser mot killar och män.

Syftet med införandet av Samtyckeslagen var framförallt att ändra attityderna kring sex och sexuellt våld för att på sikt bidra till att färre utsätts för sexuella övergrepp. Och här har vi svart på vitt att alldeles för många inte vet vad frivillighet eller samtycke innebär. Dessa felaktiga uppfattningar leder till att våldtäkter begås vilket givetvis är så pass allvarligt att jag frågar mig varför inte större åtgärder vidtas.

Brottsoffermyndighetens uppdrag från regeringen räcker inte. Det nuvarande lilla stödet till civilsamhället räcker definitivt inte. Det måste göras mer. Mycket mer.

 


Att vi behöver införa Sex och Samtycke som ett eget obligatoriskt skolämne är uppenbart och det borde redan ha gjorts. Typ igår. Men skolundervisning är bara en del av en långsiktig lösning för detta problem är knappast begränsat till ungdomar. Vi behöver nå ut till alla åldrar för att ändra dessa attityder som orsakar att fler personer utsätts för övergrepp. För det är dessa skeva uppfattningar om sex, flirt, frivillighet, trakasserier och bilden av sexuellt våld som är samhällsbyggets mögliga husgrund, den som ledde till att allt rasade ihop under MeToo-hösten. Vi måste riva ner och bygga nytt.

Allt för många attityder kring samtycke är felaktiga och det är därför de luktar äckligt, känns sunkiga och är direkt farliga. Gamla idéer om att någon har rätt till en annan människas kropp. Idéer som vi som samhälle släpat med oss för länge. Därav kom MeToo-revolutionen inte en dag för tidigt. Och nu efteråt är det ett odiskutabelt faktum att alldeles för många utsätter andra för sexuella trakasserier och övergrepp. Det vet våra makthavare. Och vi vet att dom vet. Så nu är det hög tid att de börjar agera för verklig förändring. Det kommer krävas massor av kompetens, pengar och resurser för att utmana de gamla strukturerna och skapa nya. Men priset för att inte göra det kommer vara högre.

avLinnéa Claeson

ARTIKELN HANDLAR OM