Löfven måste ge oss något större

PLIKTEN FRAMFÖ Stefan Löfven
KOLUMNISTER

Första maj skulle kunna ­vara en glädjens dag för ­Socialdemokraterna.

Men uppsluppenheten saknas.

Det är lätt att förstå varför.

Det går bra för Sverige nu. Ekonomin växer så det ­knakar, arbetslösheten ­sjunker och invånarna blir fler. Det kan nästan inte bli ­bättre.

Regeringen och ­Socialdemokraterna har alltså mycket att glädjas över. ­Utöver verkligheten kan de vara belåtna med att regeringen ­sitter säkert trots det skakiga parlamentariska ­läget. I höst kan de ­ohotade fira halvtid till nästa val.

De kan också ­vara nöjda med att äntligen­ ­regera på sin egen budget. Första ­månaderna vid makten ­baserades politiken, av ­naturliga skäl, på ­Alliansens budget.

2014 fick de också regera med Alliansens prioriteringar eftersom Sverigedemokraterna trumfade igenom den i den dramatiska ­budgetomröstningen.

Men sedan fyra månader tillbaka leder Socialdemokraterna och Miljöpartiet med hjälp av en budget där de själva gjort prioriteringarna. Ingen annan.

Men ändå är det något grundläggande som fattas. Det stavas engagemang och ideologisk målsättning. Det leder i sin tur till ­sviktande opinionssiffror. Och de ­beror inte enbart på ­krisen i Miljöpartiet.

Enligt Aftonbladet/Inizio tappade Socialdemo­kraterna 1,8 procent­enheter i april. ­Stödet till partiet uppgick då till 25,4 procent av väljarkåren.

Den mätningen gjordes i sin ­helhet innan bostads­minister Mehmet Kaplan (MP) lämnade regeringen. ­Sista mätdag var 17 april.

Enligt ­Ipsos, som ­publicerades i Dagens Nyheter, sjönk stödet för ­Socialdemokraterna med hela 4,5 procent­enheter, till 24,4 procent, under april. Sista mätdag var den 25 april.

Trots att mätningarna ­inte görs på samma sätt ­vågar man nog konstatera att ­stödet för Socialdemokraterna började falla ­redan före MP-krisen. Men att den har fördjupat missnöjet med det största ­regerings­- partiet.

Om man ser till hela vänsterblocket ser det ännu dystrare ut. Enligt Ipsos är stödet för dessa partier det ­lägsta sedan 1979. Det är 37 år sedan dess.

Riktigt så svagt är det­ ­inte i Inizo. Men det stannar på 38,1 procent, 5,5 ­procentenheter lägre än i valet för snart två år sedan.

Statsminister Stefan ­Löfven, som första majtalar i Göteborg i dag, har alltså en del att sätta tänderna i. Ett steg i rätt riktning är att någon har fått honom att ­säga ”samhällsbygget” så ­ofta det går.

Uttrycket är stulet av ­Alliansen som kallade sin version för ”Sverige­bygget”. Men det är ändå bra. Det låter positivt att bygga något fint som berör alla. I kontrast till att riva och förstöra.

Att upprepa ett ord, även om det är positivt laddat, räcker givetvis inte. Socialdemokraternas största utmaning är att förklara för väljarna vad som är meningen med föreningen. Det vill säga berätta vad de vill, hur ­deras ideal­­- sam­hälle ser ut.

Det kan inte bara vara att läx-rut är fel. Det måste vara något större.

ARTIKELN HANDLAR OM