Mejla

Patrik Lundberg

Kapitalister slog till i Bjuvs (hj)ärta

KOLUMNISTER

Mänsklighetens undergång börjar nödvändigtvis inte i Bjuv. Men det finns tecken på det.

Den nordvästskånska orten har färre än 7 000 invånare. Det är ett gammalt gruvsamhälle som troligen hade avfolkats om det inte vore för ortens x-faktor: Bjuv ligger på den 56:e breddgraden, där det råder perfekta förhållanden för att odla ärtor.

Sedan 1941 har Findus varit byns prinsessa på ärten, en livsmedelsjätte som hållit orten vaken i med- och motgång. Nästan alla bjuvsingar har minst en familjemedlem som jobbar eller har jobbat på företaget.

Nu blir det inget mer med det.
I veckan varslades 450 anställda om uppsägning, resten av tjänsterna flyttas till Malmö. Tillverkningen ska flyttas till Tyskland. Hur många lokala underleverantörer som drabbas går det bara att mardrömma om.

På en presskonferens hävdade Findus vd, Henrik Hjalmarsson, att det handlar om det geografiska läget.

Ägarkoncernen, Nomad foods, har nämligen sina stora marknader i Central- och Sydeuropa.

Det hade man i och för sig redan förra hösten, då Nomad foods köpte Findus europeiska verksamhet. Till och med en ärthjärna fattar att koncernen köpte Bjuvföretaget enbart för att lägga ner det och därmed göra sig av med en konkurrent.

Den enes död, den andres bröd. Smakar inte ärtorna bättre än pengarna är de inte värda att odlas. Så fungerar kapitalismen i sin näst värsta form.

Nomad foods representerar också den värsta formen. Koncernen har sitt huvudkontor på Brittiska Jungfruöarna, ett skatteparadis där miljarderna kan tvättas i fred.

Och samma vecka som Nomad foods försöker ta livet av en liten ort i Nordvästskåne publiceras de så kallade Panamadokumenten. Kanske säger detta något om mänsklighetens tillstånd.

Advokatfirman Mossack Fonseca har hjälpt mängder av miljonärer och miljardärer att gömma sina rikedomar i skatteparadis, företrädelsevis på Brittiska Jungfruöarna.

Dessa rövarkapitalister bryr sig till 100 procent om pengar och noll procent om människor. Får de fortsätta härja fritt kan vår civilisation snart hälsa hem.
Samtidigt: I Bjuv slåss invånarna för sin och ortens överlevnad. Facebookgruppen ”Rädda Bjuv – Stoppa nedläggningen av Findus” har i skrivande stund över 12 000 supportrar.

De vägrar ge sig, men vet nog innerst inne att alla odds talar emot dem.

När mänskligheten dukar under kommer Findus i Bjuv inte att stå med i testamentet. Men nästa civilisation kommer förr eller senare att hitta den 56:e breddgraden. De kommer för eller senare förstå att detta är jordens bästa plats att odla ärtor på.

Kanske förstår de att pengar inte går att äta.

HÄST I TEST

Findus var ett av flera företag som var inblandat i hästköttskandalen år 2013.

Mat som sades innehålla nötkött innehöll egentligen hästkött. Anledningen var enkel: det var billigare att producera.

Vad kunderna tyckte spelade mindre roll. Återigen styrde pengarna.

Och skandalen slutade som skandaler ofta gör, den fick inget som helst rättsligt efterspel.

Av: 

Patrik Lundberg

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bjuv

Findus

Patrik Lundberg