Löfven tar en stor risk – det kan sluta illa

Foto: Stefan Löfven.
KOLUMNISTER

Statsminister Stefan Löfven tar en stor risk när han planerar för en nystart för regeringen.

Det ställer krav på leverans.

Om det bara blir ord kan det sluta illa.

Enligt den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Inizio är regeringen i skriande behov av en nystart. Sedan valet 2014 har mer än var fjärde väljare lämnat de båda regeringspartierna.

I valet stöddes Socialdemokraterna och Miljöpartiet av 37,9 procent av väljarna. Nu är siffran nere på 28,7 procent. Drygt var fjärde väljare säger att de skulle lägga sin röst på något av de två regeringspartierna och det vore val nu. Det är ett bräckligt stöd och ger sannolikt partistrategerna kalla kårar i försommarvärmen.

Mest illa ute är krisdrabbade Miljöpartiet som tappat mer än var tredje väljare, drygt 36 procent, sedan valet. Socialdemokraternas tapp är 21,6 procent, mer än var femte väljare.

Stefan Löfven gör alltså rätt analys när han planerar för en nystart för regeringen, bland annat med en regeringsombildning. Den behöver ge väljarna hopp och bygga upp förtroendet för den verksamheten.
Dessutom behöver statsråden börja se ut som de har lite självförtroende. Inte som slagpåsar, det inger inte förtroende.

Men Stefan Löfven tar en stor risk. En nystart måste nämligen märkas. Det ställer krav på Löfven att leverera. Blir det bara ord och gester kan det sluta illa.

Nya ansikten? Ny politik? Stringens i politiken och i kommunikationen av den? Det skulle kunna ge regeringen en nystart. Om det inte redan är i senaste laget.

Trots en mycket orolig omvärld, som normalt gynnar sittande regering, har förtroendet för den nuvarande sakta eroderat. Dagens siffra för de båda regeringspartierna är dock inte den sämsta siffran sedan valet. Men den är svag.

För närvarande tyder absolut ingenting på att det parlamentariska läget kommer vara annorlunda efter nästa riksdagsval än det är nu. De traditionella blocken, Alliansen och de rödgröna, är ungefär lika stora och valspurten avgör vilket som blir störst. Sverigedemokraterna fortsätter att vara vågmästare, dock med större stöd än efter senaste valet.

Det innebär att ledningarna i framför allt Socialdemokraterna och Moderaterna måste börja tänka. Hur vill de regera landet efter nästa val?
Ska det fortsätta som i dag när det i värsta fall är slumpen som avgör vilka beslut som fattas? På sikt är det förödande för förtroendet för det politiska systemet och gynnar bara ett parti. SD:s livsluft är misstroende mot allt som ens luktar elit.

Men hur skulle alternativet se ut? Just nu finns inga realistiska alternativ till fortsatt blockpolitik. Stefan Löfven har visserligen friat till Centern och Liberalerna. Men i nästa andetag har han örfilat upp dem offentligt vilket gör det svårt att tro att inviterna är allvarligt menade.

Alliansen, vars intimaste samarbete har tagit en paus, har siktet inställt på ett gemensamt valmanifest och en ny regeringsperiod.

Men i längden kommer det inte att hålla. Varken för förtroendet för politiken eller för Sverige. Ett litet exportberoende land måste stå på tå hela tiden. Det gör vi inte nu, och det kommer vi inte göra efter nästa val heller om inte Löfven, Kinberg Batra och de andra tänker nytt. Lycka till.

ARTIKELN HANDLAR OM