Gräv ner hela el-skandalen

KOLUMNISTER

22 000 hushåll fortfarande utan el - det är en praktskandal

Att 22 000 hushåll mer än två veckor efter stormen fortfarande saknar el är en praktskandal.

Att gräva ner ledningarna i skogen är billigare än att hänga dem i stolpar.

Sätt i gång och gräv.

Foto: Jordat Inte en kabel inom synhåll. Herrljunga Elektriska har grävt ner 67 procent av sina ledningar. Det enda som syns är transformatorstationerna och nätchef Thomas Erikson.

Energiminister Mona Sahlin hade i går kallat till sig cheferna för de största elbolagen. Budskapet var solklart. Nya lagar ska tvinga elföretagen att leverera el till sina kunder - åtminstone inom tre dagar efter ett avbrott.

De klarade stormen

Det finns företag som redan klarar de kraven. Exempelvis Herrljunga Elektriska och Habo Kraft, två pytteföretag på den svenska elmarknaden.

När stormen drog fram natten till den 9 januari blev 30 procent av Herrljungas kunder av med strömmen. Efter tre dagar hade alla fått den tillbaka.

I Habo krafts fall förlorade 17 procent av kunderna sin elförsörjning.

Den siste abonnenten hade fått tillbaka strömmen inom två dygn.

I resten av det stormdrabbade området ser det inte ut så. Mer än två veckor efter att orkanvindarna svepte över Sydsverige är fortfarande 22 000 hushåll strömlösa. De flesta av dem är kunder hos Sydkraft.

Elbolagen i Herrljunga och Habo har storsatsat på att gräva ner elledningarna.

De har gjort det för att det faktiskt är billigare. I alla fall i skogen.

Tekniken finns

- I längden blir det billigare, både för oss, kunderna och samhället i stort, säger Erik Sandberg, elverkschef på Habo Kraft.

Det är också den bedömning som man gör på branschorganisationen Svensk Energi. Sedan ett decennium tillbaka finns både de kablar som krävs och maskiner som relativt enkelt plöjer upp en 60 cm djup fåra för kabeln.

Men alla bolag har inte anammat den nya tekniken lika snabbt som småskuttarna i Herrljunga och Habo. Enligt nuvarande planer ska elbolagen gräva ner 5700 mil ledning senast 2012. I Dalsland, Värmland, Småland och Roslagen ska kablarna ligga i jord inom fem år.

Men klarar Sverige att vänta så länge på något som både är billigt och bra? Sannolikt inte. Börja gräv.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM