Mejla

Lena Mellin

Jag har svårt att förstå sarkasmen

KOLUMNISTER

Linus Bylund är stabschef hos SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Han tycker att det är okej att beundra naziofficerare bara fansen inte använder pseudonymer.

Som Aftonbladet avslöjade igår skriver en av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter, Stellan Bojerud, märkliga saker i sociala medier.

Bland annat har han skrivit ”Jag är rasist. Stolt rasist”. Lite längre ner i samma inlägg understryker han på nytt ”Jag är rasist. Jag gillar det”.

I en kommentar på hatsajten Avpixlat erkänner Bojerud att han beundrar de insatser som ”ett antal SS-officerare och frontmän gjorde i ärlig strid”.

Det här tycker Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund inte är något att bråka om, trots Sverigedemokraternas nu mer än årslånga förbud mot rasister, extremister och rättshaverister.

Enligt Bylund är Bojeruds inlägg sarkastiska. Alltså ingen åtgärd.

Enligt Bylund är inläggen okej eftersom Bojerud skrivit dem under eget namn. Alltså ingen åtgärd.

Det senare är ett märkligt argument. Alla åsikter är nämligen inte i sin ordning, inte ens om man framför dem med hög röst på torget med namnlapp på ryggen.

Att hetsa mot folkgrupp kan vara olagligt. Att förtala kan vara olagligt. Att förolämpa kan vara olagligt. Att hota kan vara olagligt. Bara för att nämna några exempel.

Men i Linus Bylunds värld förefallet det mesta vara tillåtet bara man inte uppträder som ett nättroll under antaget namn. Det är åtminstone det han säger.

Att just Stellan Bojerud skriver konstiga saker på nätet är förvånande. Bojerud är den Sverigedemokrat i riksdagen som hade den absolut mest solida yrkeskarriären bakom sig innan han blev riksdagsledamot hösten 2012 efter den då avlidne William Petzäll.

Han har jobbat inom socialtjänsten och i det privata näringslivet. Men framför allt är han militär. Han blev officerare redan 1966. När han lämnade den aktiva tjänsten var han överstelöjtnant och chef för territorialförsvarssektionen i Stockholm.

Därefter jobbade han några år som lärare i militärhistoria vid Försvarshögskolan. Bojerud är dessutom författare och kommentator.

Under Gulfkriget användes han som expertkommentator i bland annat Svenska Dagbladet. Han har skrivit ett flertal böcker om militärhistoria och är en av personerna bakom pseudonymen Harry Winter.

Nåväl, denne ledamot sedan mer än tjugo år av den kungliga Krigsvetenskapsakademin skriver nu konstiga saker på nätet och hävdar med emfas att han är rasist.

Som sarkasm betraktad är den svårbegriplig. Som statement är det i bästa fall ytterst plumpt och i sämsta fall sant. Rasister borde inte sitta i riksdagen.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin