Mejla

Lena Mellin

Väntat besked - men likväl orätt av SD

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Åklagaren inleder inte en förundersökning om misstänkt bedrägeri mot Sverigedemokraterna.

Det var väntat.

Men likväl var det orätt av SD att söka skattepengar för ett kvinnoförbund som inte fanns.

Sverigedemokraternas kvinnoförbund sökte statsbidrag till sin verksamhet i mitten av oktober 2010. Först sju månader senare, i början av maj följande år, höll förbundet sitt första styrelsemöte.

Sverigedemokraterna fick lite senare 1 418 050 i statsbidrag för den verksamhet kvinnoförbundet skulle bedriva under 2011.

Hade det inte existerat den 31 oktober, vilket var senaste ansökningsdag för 2011 års bidrag ur statskassan, hade det inte blivit några pengar.

Då hade förbundet fått vänta ett år på skattepengarna.Aftonbladets källor, bland andra Sverigedemokraternas förra kanslichef Daniel Assai, hävdar med emfas att det inte fanns något aktivt kvinnoförbund i Sverigedemokraternas regi i oktober 2010.

Men ansökan om pengarna till den obefintliga verksamheten gjorde att det startades.Det är uppenbarligen inte olagligt. Men det är omoraliskt.

I sin ansökan till Riksdagens partibidragsnämnd, underskriven av bland andra Jimmie Åkesson, om statsbidrag skriver Sverigedemokraterna att kvinnoorganisationen varit igång sedan 2007.Det är givetvis inte sant. Eller i alla händelser så känner inte Ulla-Britt Åsén, kommunfullmäktigeledamot i Borås, till det när hon i januari 2011 efterlyser en sådan förening.

Inte heller riksdagsledamoten Richard Jomshof, som svarar på Åséns mejl, har någon kunskap om kvinnoförbundet. Han tycker att hennes förslag är intressant och ska ta upp det på nästa partistyrelsemöte.

Att Sverigedemokraterna håller fast vid sin uppdiktade historia är inte så konstigt. Det är inte kul att bli påkommen med tillskansa sig skattepengar som man inte hade rätt till.

Att åklagaren lägger ner är inte heller så konstigt.

Händelsen ägde rum för mer än tre år sedan och att nagla fast en brottsling så långt i efterskott utan teknisk bevisning är svårt, kanske till och med omöjligt.Likväl är agerandet omoraliskt och värt att uppmärksamma. Roligare kan man ha för 1,4 miljoner än att stödja ett kvinnoförbund som inte fanns.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN