Mejla

Elisabet Höglund

Tiden i fängelset – Flinks frihetstid

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var natten till den 11 juni 1994. Platsen var Falun. Klockan var 02.38. Det skulle dröja ännu en timma innan solen gick upp. Under denna timma ägde svensk kriminalhistorias värsta massmord rum. Det var när den 24-årige fänriken Mattias Flink, psykotisk och förvirrad av alkohol, med sin AK-5:a sköt ihjäl sju oskyldiga människor och skottskadade ytterligare tre.
 

Mattias Flink dömdes till livstids fängelse. För sju mord och tre mordförsök fanns inget annat alternativ. Men om 51 dagar, den 11 juni, är Mattias Flink en fri man. Det är slutresultatet av en serie överklaganden och domstolsbeslut. Då kommer Flink bara att ha avtjänat 20 år av sitt straff och friges ironiskt nog på 20-årsdagen av den bestialiska massakern i Falun.

Fingertopps­känslighet är tydligen inte Kriminalvårdens bästa gren.
 

Mattias Flink har varit Kriminalvårdens mönsterfånge. Han har aldrig visat tecken på återfall i brott. Han har skött sina permissioner minu­tiöst. Han har uppträtt som en normal, glad och humoristisk man på de anstalter där han har vistats. Kriminalvården och övriga rättsvårdande instanser är övertygade om att Flink aldrig kommer att döda igen. De kan ha rätt.

Men så tycker inte de anhöriga till de sju dödsoffren, som fasar för den dag Mattias Flink blir fri.

Det finns personer som har hotat att döda Flink när han kommer ut - för att ge honom det rättmätiga straff som de anser att Kriminal­vården inte gav honom när han frigavs många år ”för tidigt”.

Det är därför en händelse som ser ut som en tanke att Kriminalvården glömde att informera de anhöriga om att Flink redan i ett års tid levt i frihet i ett familjehem. Enligt Kriminalvården var det en ”miss” att inte informera de anhöriga. Det var naturligtvis ingen miss. Med tanke på den lynchstämning som hela tiden har piskats upp mot Mattias Flink var det här naturligtvis ett sätt att skydda honom.
 

Jag tvivlar inte på att Mattias Flink i dag är en skötsam och ofarlig person, som kommer att ägna sig åt skogs­arbete och idrott. Han dricker inte. Han har sagt att han aldrig mer kommer att ta i ett vapen. Det paradoxala är att det inte längre är Mattias Flink som är en fara för sin omgivning. Det är omgivningen som är en fara för Flink. Han har redan skyddad identitet. Han kommer att bo på en ort som ingen förknippar med honom. Han kanske till och med genomgår plastikoperationer för att ändra sitt utseende. Mattias Flinks stora frihetstid var i fängelset. Utanför fängelset kommer han att leva under ständigt dödshot. Jag förstår de anhöriga. Jag kräver inte att de ska förlåta. De har lidit oerhört under alla dessa år och deras hat mot Flink är begripligt.

Men att hämnas sina döttrars och söners död med samma metoder som Flink själv använde mot dem när de dödades, det är inte ursäktligt.

Jordens kusin

”Kepler-186f” har den döpts till. Planeten upptäcktes nyligen av Nasa som överförtjust konstaterade att Kepler-186f har stora likheter med jorden. Kepler kan nämligen vara beboelig. Klimatet är dock lite småruggigtmed en medeltemperaturen strax under 0 gr. Nåja, helt uthärdligt för oss nordbor. Så varför inte flytta dit. Det blir en nätt tripp på cirka 500 ljusår. Det låter kanske inte så mycket men om vi beaktar att 500 ljusår motsvarar 4 730 800 000 000 000 km, alltså 47 triljarder 308 triljoner kilometer, så gäller det att ta en rejäl matsäck med sig. Trevlig resa!

Magra modeller

Jag roar mig ofta med att surfa på olika klädsajter. En av dem är den spanska klädkedjan Zara med butiker över hela världen, så ock i Sverige. Men vilka modeller! Sällan har jag sett så magra, för att inte säga undernärda flickor! De stod där puckelryggiga med axlarna uppdragna och såg ut som om de frös. Flera av dem verkade helt sakna muskulatur. Armarna och benen var som spagetti, ansiktena insjunkna och bleka. När fick dessa flickor mat senast? Det måste ha varit längesen. Är det detta kvinnoideal ni vill förmedla över världen, Zara? Sluta med det, innan era modeller svälter ihjäl!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN