Mejla

Lena Mellin

Det skvallras mer än någonsin i politiken

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Ämnet som är på allas läppar: Varför valde de att separera?

Skvaller är en del av den ­politiska kulturen.

Men nu skvallras det mer än någonsin.

Och ämnet är separationen mellan ­Filippa och Fredrik ­Reinfeldt.

Det händer minst en gång i veckan, ­oftast ännu mer frekvent. En person som jag känner väl hör av sig och påstår sig med bestämdhet veta varför statsministerparet har gått skilda vägar.

Uppgifterna sägs i samtliga fall komma från oerhört initierade källor som vet exakt hur det ligger till.

Ena sekunden har Filippa Reinfeldt ­träffat en säkerhetspolis. Nästa är det en UD-­anställd. Eller sångaren och vikingavurmaren Martin ­”E-Type” Eriksson. ­Eller Schibsted Sveriges informationschef Olof Brundin. Och några till.

På samma sätt ligger det till med ­Fredrik Reinfeldt. Mycket säkra källor, ­säger de som hör av sig, gör gällande att han numera sällskapar med jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP), arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M), energiminister Anna-Karin Hatt (C), sin presschef Roberta Alenius eller författaren och journalisten Lena Sundström. Eller ­ytterligare en handfull kompetenta damer i sina bästa år.

Allting är givetvis fel.

Eftersom det skulle vara ­intressant om statsministern har en ny partner som vill ­prata om förhållandet har vi på Aftonbladet talat med de utpekade som samtliga slår ifrån sig med händer och ­fötter.

Vissa är smickrade. Andra tycker det är obehagligt att ­vara föremål för grundlöst skvaller. I en tredje kategori hamnar de som blir vettskrämda och undrar om världen spårat ur fullständigt.

Enligt Nationalencyklopedins ordbok betyder skvaller löst prat som sprids från person till person, särskilt om från­varande personers privata angelägen­heter.

Skvaller är vanligt, och kanske till och med viktigt, i politiken. Det är en slags ­olja som håller maskineriet i gång.

Det handlar oftast om motståndare och hur klantiga de är. Men det kan också röra partikamrater och då företrädesvis dem som ­sagespersonen inte riktigt gillar.

Min uppfattning är att skvallret oftast innehåller ett korn av sanning. Det kanske inte ligger till exakt som det påstås men efter att ha kollat uppgifterna brukar man ändå förstå hur de kommit i svang.

Så är inte fallet när det gäller paret Reinfeldts separation. Det skvallret är grundlöst.

Frågan man då ställer sig är varför uppgifterna sprids. Kan det bero på ett informationsvakuum? En sen kväll i början av mars kom det kortfattade pressmeddelandet om att statsministerparet separerat. Ingen förklaring gavs. Att vissa fyller tomrummet med eget eller andras skvaller är kanske inte förvånande.

Eller kan det vara för att skada Filippa eller Fredrik Reinfeldt? ­Eller för att göra sig själv viktig och insatt?

Den som har en idé får gärna ­höra av sig till mig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin