Mejla

Lena Mellin

Mellin: Allting är gjort helt enligt regelboken – ändå har allt blivit fel

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

En ung, nybliven mamma är svårt sjuk men får inga pengar.

Samhällets besked till henne är att hon ska söka socialbidrag.

Är det rätt?

Ingen har gjort fel, ändå blir det fel.

Lisa, 19, har inte jobbat ihop någon sjukpenninggrundande inkomst. Därför får hon inte sjukpenning trots att hon drabbades av cancer för en månad sedan.

Det är helt enligt regelboken.

Lisas mamma rycker in och tar hand om den tio månader gamla dottern. Mamman får, efter beslut från Försäkringskassan, tillfällig föräldrapenning för att ta hand om barnbarnet. Nyopererade Lisa får inte lyfta sin dotter, någon annan måste sköta henne.

Det är också enligt regelboken.

Men, och nu kommer vi till problemet, Lisa har ingen inkomst. Utöver barnbidrag, och eventuellt bostadsbidrag, lever den lilla familjen på maken Kims lön.

Tidigare hade de Lisas föräldrapenning. Nu, när hon är sjuk men utan sjukpenning, har flödet från Försäkringskassan, strypts.

Givetvis är detta också helt enligt regelboken.

Det besked Lisa fått från kassan är att hon kan söka socialbidrag. Och i en situation som hennes är det så hon normalt ska göra. Om man följer reglerna.

Men om man för ett litet, litet ögonblick byter perspektiv och ser världen ur Lisas synvinkel ser man följande. En ung kvinna, nyss myndig, som för tio månader sedan fick barn och som sedan dess drabbats av en sjukdom som i värsta fall kan vara dödlig.

På frågan ”vad ska jag leva av?” har samhället följande svar till henne: Du ska söka socialbidrag.

Ingen har gjort fel. Ändå blir det fel.

Att Försäkringskassan ska hålla sig till reglerna är en självklarhet. Men vid vissa tillfällen, när den sammantagna effekten av att hålla sig till reglerna blir orimlig, vore det kanske bra om det fanns någon befattningshavare på denna stora myndighet som hade en liten kassa som han eller hon själv kunde besluta om.

Tills Lisa blev sjuk hade hon föräldrapenning.

Ingen stor summa i månaden, men dock. När hon blev sjuk blev det ingenting.

Det är självklart att det uppfattas som ytterligare ett straff. Förutom sjukdomen ska Lisa lida även ekonomiskt – om hon inte söker socialbidrag.

Regler ska följas.

Men kanske någon chef kunde ha lite rörelsefrihet att fatta beslut som inte går på tvärs med reglerna. Och som uppfattas som rimliga.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN