Mejla

Lena Mellin

Bilder förblir inte hemliga så länge

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mellin: Om de funnits – hade vi redan sett dem

Vem talar sanning? Historien kring den eventuella kontakten mellan kungens vän Anders Lettström (mitten) och Milan Sevo (till vänster)m ser ut att få ytterligare ett kapitel.
Vem talar sanning? Historien kring den eventuella kontakten mellan kungens vän Anders Lettström (mitten) och Milan Sevo (till vänster)m ser ut att få ytterligare ett kapitel.

Mystiken tätnar om bilden som Mille Markovic påstår föreställer kungen.

Den första kopian var manipulerad. Den andra ser inte ut som den första.

Men bilddiskussionen leder fel. Den är inte det intressanta i den här historien.

Att hänga med i turerna kring gangstern Mille Markovics påstådda bilder av kungen är inte helt lätt.

I går publicerade Expressen en bild ur en kommande biografi om gangstern Mille Markovic. Samme Markovic var en av få öppna källor till skandalboken ”Den motvillige monarken” som kom ut för drygt ett år sedan och som handlar om kungen.

Markovic, som i går stod inför rätta i Solna för att ha hotat att skjuta en polis, hävdade redan vid boksläppet att han hade bilder av kungen tillsammans med lättklädda damer. De skulle ha tagits på klubbar som han drev. Han sade att bilderna skulle publiceras och att han skulle tjäna pengar på dem.

Det har han upprepat sedan dess.

Men bilden ur den kommande boken var manipulerad. Det hävdar tre experter.

Markovic gick genast till motangrepp. Det var han själv som hade ändrat bilden, sade han och visade upp en annan kopia som enligt Markovic är trogen originalet. Bilden ska vara tagen på 1990-talet.

Turerna blir kort sagt alltmer mystiska och konspiratoriska. Dessutom leder de fel.

Det mest intressanta som avslöjades i boken ”Den motvillige monarken” var samröret mellan kungens vänner och kriminella. De umgicks på klubbar som drevs av Mille Markovic.

Men kontakterna med gangstrarna fortsatte. Efter bokpubliceringen sökte kungens barndomsvän Anders Lettström kontakt med Mille Markovic för att titta på bilderna och eventuellt köpa loss dem.

Som mellanhänder använde sig Lettström av den svenske gudfadern Milan Sevo och hans kompanjon Daniel Webb.

Det blev ingen affärsuppgörelse men Lettström skrev nyligen i en debattartikel att han betalat duon en summa för besväret.

Sevo, som är grovt kriminell och misstänkt för delaktighet i det stora rånet mot en värdedepå i Västberga 2009, och Webb fakturerade Lettström och hans kompisar 625 000 kronor för sitt arbete. Samma summa har betalts in på deras firmakonto.

Lettström, och flera andra kungavänner, trodde alltså att det fanns bilder på kungen, och kanske på dem själva, som inte tål att visas. Nu visar det sig att åtminstone en av bildkopiorna är manipulerad.

Är hela historien därmed en storm i ett vattenglas? Verkligen inte.

Människor i statschefens absoluta närhet har bevisat att de inte drar sig för att göra affärer med gangsters, eventuellt med kungens kännedom och därmed indirekta godkännande.

Lettström sade först att han informerade kungen om hur köpslåendet om Markovics bilder fortlöpte. Sedan tog han tillbaka det och påstod att han ljugit.

Detta är kärnan i avslöjandena om kungen och hans kompisars leverne. Lättheten med vilken människor med fina titlar, gårdar och kungen i telefonboken förhandlar och köpslår med gangsters.

Själv tror jag inte att det finns bilder på kungen i situationer som inte tål dagsljus. Om det hade funnits hade de inte förblivit hemliga så länge. I alla fall inte i händerna på personer som Mille Markovic.

Att kungens vänner, anförda av Anders Lettström, trodde det är mycket märkligt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN