Mejla

Alex Schulman

Riskakan – 2000-talets svar på whisky i mjölken

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Barn under sex år bör överhuvudtaget inte äta riskakor, enligt Livsmedelsverket.
Barn under sex år bör överhuvudtaget inte äta riskakor, enligt Livsmedelsverket.

KOLUMNISTER

Häromdagen gick Livsmedelsverket ut med en kost­rekommendation som hade med ris att göra. De hade upptäckt att det i ris finns högre halter av det cancerframkallande ämnet arsenik än man tidigare trott. Särskilt höga halter finns det i riskakor. Rekommendationen var tydlig: Riskakor är farliga för barn. Barn ska inte äta riskakor över huvud taget.

Jag läste artikeln på nätet. Jag läste den två gånger. Och sen var det väl en hel del tankar som gick genom huvudet, men ska man sammanfatta dem så kan man göra det med ett ord:

Oops.

Det gick som en ilning genom kroppen, va. Och så var det som om mina barns uppväxt passerade revy och jag såg framför mig alla gånger jag matat dem med riskakor. Jag ska vara ärlig. Jag har kört hårt. Jag har bombat på. Jag har tvångsmatat barnen med dem. Hur många riskakor kan jag ha gett dem genom åren? Mellan tummen och pekfingret? Jag vet inte. 1 000? 1 500? Kanske ännu fler än så?

Och nu får jag alltså veta att varje gång jag tryckt en sådan riskaka i deras små munnar så har det varit en form av aktiv dödshjälp. Jag försöker att inte lasta mig själv för mycket. Jag vet ju att jag inte är ensam om det här. Förr om åren lugnade man barnen genom att blanda ner whisky i mjölken. Då blev de såsiga och simmiga i blicken och så tystnade de. Sånt får man naturligtvis inte hålla på med längre. På 2000-talet har whiskyn ersatts med riskakor. Det är som kärn­vapen mot ett skrikande barn. Jag vet inte hur många gånger riskakor räddat mig i kyrkan på bröllop eller begravningar, på bil­resor mot fjällen, på restauranger eller på jobbmöten.

Och nu, många, många hundra riskakor senare, går Livsmedelsverket ut med den här informationen. De informerar också muntert om att det är helt okej för vuxna att äta riskakor, och det visar att Livsmedels­verket inte har kontakt med sin samtid. Det finns väl inga vuxna som äter riskakor? Riskakor smakar ju inte gott. Riskakor finns på marknaden av en enda anledning: så att mödrar och fäder kan få sina barn att vara tysta. Och nu visar det sig att vi riskerat att tysta dem inte bara för stunden, utan för evigt.

Mina tankar går också till Friggs vd. Hans business kommer sannolikt dippa en smula framöver.

Av: 

Alex Schulman

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Livsmedelsverket

Hälsa

Livsmedel

Alex Schulman