Soldaterna borde slippa betala skatt

KOLUMNISTER

Från och med årsskiftet är Nordic Battlegroup, NBG, redo att sättas in någonstans i världen och i februari kommer en amfibiestyrka att åka till Tchad och skydda flyktingar.

Redan nu befinner sig 753 män och 74 kvinnor på platser som Afghanistan, Kosovo och Eritrea och Georgien. Om NBG och amfibie kommer i väg betyder det att regeringen har fördubblat antalet svenskar som är ute på uppdrag i världen.

När man ställer frågan om varför Sverige ska skicka soldater utomlands är svaret alltid att vårt land har en lång tradition att hjälpa andra, att det är viktigt att göra en insats för de behövande.

Fast en annan del av sanningen är att om Sverige vill ha inflytande i EU och världen måste landet vara berett att betala. Att skicka fredsbevarande och/eller fredsframtvingande trupper är därför ett sätt för Sverige att räknas och bli taget på allvar.

Så när Nisse skyddar hjälpkolonner i Afrika så utför han inte enbart en humanitär insats utan är också en liten spelbricka i ett geopolitiskt spel. Därför är det märkligt att regeringen inte gör mer för att höja soldaternas status.

Om de riskerar sina liv i detta lands namn borde de i rimlighetens namn få allt stöd de kan tänkas få samt jubel och hyllningar.

Visst, försvarsministern har sagt att han håller på att se över belöningssystemet för trupperna, vilket är strålande. Behovet av yttre bekräftelse ska aldrig underskattas.

Fast det behövs också något mer handfast, därför borde den första självklara åtgärden vara att soldaterna befrias från att betala skatt när de är ute på uppdrag.

Det här handlar trots allt om människor som i sex månader lämnar sina nära och kära för att bo i en trång barack långt hemifrån och arbeta runt 80 timmar i veckan. Det är ju fullständigt orimligt att de ska behöva betala drygt 30 procent av sin lön i skatt till en kommun där de inte befinner sig.

Skattebefrielse skulle också garanterat locka betydligt fler rekryter än de flaschiga reklamfilmer som Försvarets trötta infoavdelning är så fixerade vid. (Bara att få folk till NBG kostade 7–10 miljoner kronor.)

Lägg pengarna på att förklara vad trupperna utför och varför det är viktigt, ge dem bästa tänkbara utrustning och ta hand om dem när de kommer hem. Vi ska vara stolta över att det finns människor som är beredda att riskera sina liv för att skydda civila i andra länder. För detta ska de hedras och inte beskattas.

ARTIKELN HANDLAR OM