Ta en titt på Rut med andra ögon

KOLUMNISTER

Hur ska nästa val ­vinnas?

Mitt svar: lägg allt krut på kvinnorna.

Det är långt till nästa val, men partierna har redan börjat snickra på strategierna.  ­S-kvinnorna har till exempel tillsatt en framtidskommission, där det slipas på ett vinnarkoncept.

Här är några av förslagen:

Rätt till heltid och möjlighet till deltid.

Bekämpa kvinnors och barns fattigdom.

Individualisera föräldraförsäkringen. Det betyder: mamma och pappa ska dela lika på den betalda ”ledig­heten” med barnen.

Och tja, varför inte?

Men till dess att den jämställda föräldraförsäkringen är i hamn – i ett allt mer skruvat tempo, hur ska de dubbelarbetande kvinnorna orka?

För det är väl knappast ­någon nyhet, att de ­flesta kvinnor gör det mesta av ­jobbet hemma.

Och kanske är det okej.

Kanske.

Att jobba dubbelt är kanske det pris som kvinnor måste betala för att kunna försörja sig? Men att kvinnor jobbar dubbelt, betyder också att de tvingas göra karriär på helt andra villkor än män.

Och det är inte okej. Det är ­inte rättvist. Det är långt från ­juste.

I Storbritannien har man nyligen gjort en landsom­fattande undersökning som visar att kvinnor mår ­mycket sämre än män. ­Enligt undersökningen är allt fler kvinnor deprimerade, håglösa, trötta, utsjasade och apatiska. En del har börjat dricka och många har försvunnit från arbetsmarknaden. De söker varken jobb ­eller bidrag. De har lämnat alla trygghetssystem.

Så därför säger jag: ta en lång titt på Rut. Och titta på henne med nya, fräscha och oförvägna ögon.

Titta på vad Rut kan göra för kvinnorna. Och en del män. Se inte på Rut som ­någon som bara ska serva medelklassens kvinnor.

Tänk om!

Se på Rut som någon som ska backa upp de kvinnor som behöver hennes tjänster mest – de är många:

De dubbelarbetande kvinnorna. De ensamstående kvinnorna (och männen). Kvinnor som lyfter tungt och har oregelbundna arbetspass. Kvinnor som pendlar och reser långt. Kvinnor som har barn och studerar. Kvinnor som sliter hårt och ­tjänar litet. Kvinnor som har jobbat för mycket och säckat ihop.

En välbetald och ­organiserad Rut kan förflytta positionerna för andra kvinnor.

Och speciellt för kvinnor som har det tufft.

ARTIKELN HANDLAR OM