Stockholm behöver resten av Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Anna Kinberg rider igen. För några år sen blev hon riksbekant för uttalandet att stockholmare är smartare än icke-stockholmare. Nu har hon bildat en egen hembygdsförening för nollåttor. Hasse Aro står som första namn på medlemslistan. Lycka till hälsar resten av landet!

Stockholmsfrämjandet är det medvetet provokativa namnet på det "fristående nätverk" som jag nyss kallade en hembygdsförening (i samma syfte, såklart).

Stockholmsfrämjandet består än så länge av en blandad kompott ur huvudstadsintelligentian. Förutom tungviktaren Aro från TV 3 kan nämnas galastofilen Alice Timander, hockey-snubben Challe Berglund och Ulf Dinkelspiel, ägare av landets största samling EU-paraplyer. Bruno Wintzell, Dr Alban och E-Type förutspår jag som blivande medlemmar.

Är Henrik S Järrel med? frågar sig vän av förutsägbarhet. Jajamän, svarar jag som med illa dold skadeglädje granskat den medlemslista som finns att avnjuta på hemsidan www.stockholmsframjandet.nu. Gå dit och inse att jag inte skojar.

"Stockholmsfrämjandet är ett fristående nätverk för alla som tycker att Stockholmsregionen är på väg att bli en riktig storstad och ser det som positivt. Syftet med nätverket är att samla Stockholmsvänner av så många slag som möjligt kring betydelsen av en stark och växande huvudstadsregion", skriver den fristående gruppen från sina lånade men fristående lokaler på Stockholms handelskammare. Egentligen borde man ju låta det bero.

Egentligen borde man ju inte upplåta en dyrbar spalt i Nordens största tidning.

Egentligen borde man ge dom ett tillräckligt långt rep och tänka att med såna vänner behöver Stockholm inga fiender.

Men icke. Stockholmsfrämjandet har satt sig i skallen som en Östersjöfästing.

För att säkerställa att man var på rätt spår genomförde Stockholmsfrämjandet en enkätundersökning bland landets riksdagsledamöter, och fick då svaret att en "överväldigande majoritet ser regionen som en viktig tillväxtmotor".

Folkvalda politiker tycker att huvudstaden är viktig. Förbluffande, inte sant? Om enkäten givit ett motsatt svar, att Stockholm inte är viktigt, då hade jag kunnat förstå behovet av en hjälporganisation. Nu känns det snarare som en överloppsgärning av folk som gillar att "nätverka".

Jag vill absolut inte medverka till den löjliga polarisering som diskussionen om Stockholm kontra resten av landet så lätt hamnar i.

Självklart vill även jag att min huvudstad ska utvecklas, växa och koka av kreativt välstånd. Jag vill att Stockholm ska vara en stor stad i Europa.

Jag vill att folk ska kunna flytta dit utan att bo i skokartonger till slottspris. Jag vill att huvudstaden ska vara landets ekonomiska motor.

Faktum är att jag verkligen gillar Stockholm. Men det skulle aldrig falla mig in att understödja något så provinsiellt och inskränkt som en egoistisk lobbygrupp med det byfåniga namnet Stockholmsfrämjandet.

Jag anser nämligen att hela Sverige ska leva, hur jäkla lite centerpartist jag än är. "Vi vill framhäva Stockholms roll som tillväxtmotor för hela vårt land", skriver Stockholmsfrämjandet i sin programförklaring. Det behövs inte, skriver jag. Vi som bor utanför den heliga staden matas dagligen med nyheter och information som framhäver Stockholms viktighet. Vi vet att Stockholm är bäst.

Men vi vet också att det är vi som bidrar till att Stockholm är bäst. Vi producerar, Stockholm administrerar. Fair enough. Försök bara inte kapa åt er hela äran för då blir vi förbannade.

"I Stockholm har många framgångsrika IT-företag sina huvudkontor och här produceras huvuddelen av det svenska musik-undret", skriver Stockholmsfrämjandet.

"Framgångsrika IT-företag"? (Är det Killinggänget som ligger bakom, eller?) Framfab startades i Lund, vad jag vet. Och vad gäller det svenska musikundret så härstammar det från Jönköping, Skåne, Halmstad, Eskilstuna, Skellefteå, Göteborg samt Stockholm.

Stockholm behöver inget främjande. Stockholm behöver resten av landet, där en rimlig fördelning av välståndet kan generera tillväxt, nyföretagande, idéskapande och framåtanda som i sin tur låter Stockholm växa och bli än mer attraktivt.

Stockholm skulle inte överleva utan resten av Sverige.

Anders

Westgårdh

Anders Westgårdh

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN