Mejla

Viktor Banke

Drottninggatans offer ska inte behöva kämpa för sina skadestånd

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Åtalade Rakhmat Akilov lämnar säkerhetssalen efter en tidigare rättegångsdag.

Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse och utvisning. Samtidigt förpliktades han av Stockholms tingsrätt att betala 13,9 miljoner kronor i skadestånd till 136 personer.

Summan kommer landa någonstans mellan 10 och 20 miljoner kronor, beroende på hur hovrätten och eventuellt Högsta domstolen ser på saken. Och det kommer han inte att kunna betala.

Likt många andra dömda brottslingar är Akilov medellös, och precis som i många andra ärenden kommer målsägandena ha visst besvär med att få ut sina skadestånd. Först ska man nämligen kräva ersättningen från den som är skadeståndsskyldig, i det här fallet en inburad terrorist utan möjlighet att betala.

Att han inte kan betala kommer Kronofogdemyndigheten komma fram till, efter att målsäganden vänt sig dit. Därefter påbörjas processen med försäkringsbolaget och i sista hand den så kallade brottsskadeersättningen som kan krävas från staten genom Brottsoffermyndigheten.

Brottsskadeersättningen är till för de som inte lyckats få ut skadeståndet från gärningsmannen eller försäkringsbolaget. Det är en väldigt viktig möjlighet, men kanske tar det för lång tid innan staten erbjuder den.

Tyvärr innebär nämligen den nuvarande ordningen i många fall att energin tryter någonstans i den här kedjan, och att målsägandena tröttnar på att bollas mellan gärningsmannen, Kronofogden, försäkringsbolaget och Brottsoffermyndigheten. Resultatet blir i vissa fall att pengarna aldrig betalas ut.

Man kan tycka att det ska vara enklare än såhär. Man kan tycka att det sorgearbete som också pågår är ett starkt skäl till att förenkla processen. Kanske borde lagstiftaren gripa in för att underlätta för brottsoffren.

Kanske bör målsägandebiträdena, det vill säga brottsoffrens advokater, ges uppgiften att företräda brottsoffren också i detta avseende. Kanske bör staten gå in direkt när domen vunnit laga kraft, för att sedan låta övriga parter göra upp i efterhand om betalningsansvar.

När domen mot Akilov så småningom fastställs ska 136 brottsoffer påbörja en ofta omständlig process för att få ut sina skadestånd. Den som drabbats av detta fruktansvärda dåd borde dock få sörja utan detta mankemang, och den ersättning som tillerkänns brottsoffren bör komma dem till godo snarast möjligt. Drottninggatans offer ska inte behöva kämpa för sina skadestånd.

Så körde Akilov på Drottninggatan 00:34

avViktor Banke

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM