De slänger inte ut skattemiljarderna

KOLUMNISTER

Är det Gudfadern eller Vit Mans Börda som gäller? En sammanfattning:

Väst, inte minst Skandinavien, betalar skattemiljarder för att hålla den genomkorrupta palestinska administrationen under armarna. Nu har islamisterna tagit över. Samtidigt har folk på gatorna hetsats att utse Danmark till ondskans imperium. De skjuter automatvapen i luften, som om de inte begrep att kulorna kommer ned igen. De gapar, skriker, bränner flaggor, ockuperar biståndskontor, hotar och beter sig i allmänhet som ett gäng hysteriska bokstavsbarn på en Finlandsfärja.

Ingen av dem har, såvitt jag kunnat notera, krävt att skandinaviska skattemiljarder ska utvisas. Däremot vill de helst slänga ut skandinaver.

Den politiska slutsatsen av detta är att vi måste fortsätta betala och dessutom be om ursäkt för några halvtaskiga karikatyrer av Muhammed i en dansk tidning.

Det är möjligt att detta är höjden av politisk vishet. Men det är oklart varför.

Jag kan ana två skäl, båda outtalade, under allt diplomatsnack. Det ena – låt oss kalla det Gudfaderskälet – handlar om beskyddarpengar. Vi ska köpa oss fria från terrordåd och mord. Precis som vilken korvförsäljare som helst som måste betala maffian, för att kiosken inte ska brinna ned.

Det andra – Vit Mans Börda-skälet – är mer komplicerat. På ytan handlar det om att européer varit taskiga mot icke-européer. Därför har vi en skuld. Den ska vi betala av utan att ställa alltför många krav. De stackars icke-européerna slår ju ur underläge.

Borrar man en aning i det där är det dock samma gamla kolonialism som alltid. För alltihop bygger på att det är orimligt att kräva av icke-européer att de ska ta hand om sin egen skit och uppföra sig civiliserat. Vi måste ha tålamod med deras hysteriska anfall. De vet inte bättre. Vit Mans Börda.

Inget av de där båda skälen är något vidare.

Möjligen finns ett tredje, maktpolitiskt skäl: om inte vi betalar gör diverse skumma arabstater det. Och då får den aggressiva, mordhotande, automateldsskjutande mobben fritt fram.

Det är – möjligen – ett hyfsat skäl att betala. Men respekt, till skillnad från pengar, kan man inte tigga eller utpressa sig till. Respekt förtjänar man. En bra början är att inte bete sig som halvgalna vildar.

Johan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM