Lena Mellin

Miljöpartiet behöver en väckelsepredikant

Ett av de grönas största problem är att de är tråkiga

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att vara tråkig är nästan alltid en synd.

De gröna är tråkiga. De behöver en förkunnare.

En gammal hederlig pingstpastor som kan försätta församlingen i extas.

Klimatministern och språkröret Per Bolund inledningstalade på Miljöpartiets digitala kongress.

Och han gjorde det genom att faktiskt slå huvudet på spiken. Han sade att Miljöpartiet är bra på att beskriva mardrömmen. Men inte drömmen.

Helt rätt, Bolund. Men hur beskriver man drömmen om man är en välmenande tråkmåns? Det är inte så lätt.

 

Svenska väljare anser att miljö och klimat är den näst viktigaste politiska frågan just nu. Bara lag och ordning klassas som ännu viktigare.

De tycker också att Miljöpartiet är ganska bra på det där med miljö och klimat. De gröna har den näst bästa politiken på området enligt väljarna. Bäst är, lite oväntat kanske, Moderaterna enligt väljarna.

Men det går inte bra för Miljöpartiet. De är rikdagens minsta parti med 4,4 procent av väljarna bakom sig. Just nu skulle bara 3 procent lägga sin röst på de gröna. Det är den sämsta siffran på 16 år och skulle, som valresultat, leda till att de tvingades lämna riksdagen – och makten.

Frågan är alltså hur Miljöpartiet har misslyckats så kapitalt. Trots att de ägnar sig åt en fråga som väljarna tycker är viktig och som de också tycker att de gröna har bra lösningar för.

 

Per Bolund sitter inne med svaret. Människor behöver en dröm om framtiden. Inte en mardröm. Eller en sifferkatalog.

Men problemet med Miljöpartiet är att de inte förmår att presentera sin dröm. De är i starkt behov av en förkunnare. En frikyrkopastor som gör folk extatiska.

Det gör inte Per Bolund. Det gör inte Märta Stenevi, det kvinnliga språkröret, heller. De talar till vårt förnuft. Inte till våra känslor.

En av de viktigaste frågorna på MP-kongressen, som pågår till och med söndag, är en färdplan mot ett klimatsmart samhälle, med nollutsläpp av växthusgaser.

I sitt tal uppehöll sig Per Bolund vid hur den planen ska finansieras. Under tio år ska staten årligen låna upp 100 miljarder kronor för detta ändamål.

Det är vansinnigt mycket pengar. Tusen miljarder. 1 000 000 000 000 kronor.

 

Säkert jättebra på alla sätt och vis. Men det talar inte till vårt hjärta. Budskapet får det inte att bulta. Inte alls. Det måste det göra om ett politiskt parti ska växa.

Det vill Per Bolund och Miljöpartiet göra. De vill bli det första gröna parti i världen som sitter i regeringen tre mandatperioder i rad.

Det understryker Miljöpartiets behov av en bra talare. En som kan klä deras vision i medryckande, smittande ord.

Per Bolund berättar att han lyssnar på klassiska tal när han cyklar till jobbet. Martin Luther King, Barack Obama, John F Kennedy, Emily Pankhurst.

Vackert så. Men till de nivåerna har både Bolund och hans parti långt kvar. Mycket långt.

Regeringens mål är att Sveriges nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären ska vara noll till 2045. Miljöpartiet vill snabba på den processen.

Sedan Miljöpartiet blev ett regeringsparti 2014 har de haft sammanlagt fem språkrör. Men ännu har de inte hittat sin väckelsepredikant. Dit är det också långt kvar.

 

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi.

Miljöpartiets valresultat under 2000-talet

 
Riksdagen

  • 2002 4,6 procent
  • 2006 5,24 procent
  • 2010 7,34 procent
  • 2014 6,89 procent
  • 2018 4,41 procent

 
EU-parlamentet

  • 2004 5,96 procent
  • 2009 11,02 procent
  • 2014 15,41 procent
  • 2019 11,52 procent

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE