50-åring frias från barnvåldtäkt – rätten fattade inte vad en snippa är
Hovrätten anser det vara bevisat att den 50-årige mannen stoppade in ett finger i den 10-åriga flickans snippa.
Att domen på tre års fängelse ändå rivs upp och mannen frias beror på de mest bisarra domskäl jag har läst.
Under ett besök hos Frälsningsarmén i en medelstor svensk stad följde en liten flicka sommaren 2021 med mannen in i ett förråd för att, som tingsrätten beskriver det, ”ställa om en klocka som inte kan klockan”.
Två år senare formulerade åklagaren sitt påstående om vad som sedan hände på följande vis:
”XX har genom att föra sin hand innanför målsägandens shorts och trosor, hålla handen på målsägandens snippa och ha ett finger inne i snippan, utfört en sexuell handling med NN som var tio år”.
De gick sedan vidare till ett annat rum, där ett liknande övergrepp ska ha skett.
Det kan förefalla egendomligt att en åklagare i ett formellt juridiskt sammanhang använder ett ord som ”snippa”, men det finns i själva verket goda skäl till det.
Det är nämligen just det uttryck som flickan använde i de förhör som polisen sedan höll med henne. Det ord som många barn använder.
Tioåringen bedömdes som trovärdig av tingsrätten. Hennes berättelse stöddes dessutom av att hon i bilen på väg hem berättade om det inträffade för sin mamma och hennes sambo.
Mannen nekade, men dömdes i första instans till tre års fängelse för två fall av våldtäkt mot barn.
Hovrätten gör i sin dom, meddelad i går, i stora delar samma bedömning.
”Åklagarens påstående att XX fört sin hand innanför målsägandens shorts och trosor, hållit på henne snippa och haft ett finger inne i snippan är styrkt”.
Men sedan börjar domarna grubbla. Vad är egentligen en snippa? Vad betyder detta substantiv?
Flickan har inte närmare förklarat innebörden för farbröderna som dömer, men så har inte heller i regel tioåringar hunnit doktorera i ords språkhistoriska ursprung, utveckling och nutida betydelse.
De flesta av oss vet att uttrycket är en synonym till slida, men hovrätten funderar:
”I avsaknad av besked om målsägandens uppfattning om innebörden av ordet snippa får man falla tillbaka på den betydelse ordet får anses ha i allmänt språkbruk”.
Domarna konsulterar Svensk ordbok och kommer fram till att det nog är ”ett vardagligt uttryck för kvinnans yttre könsorgan”.
”Snippa ska därmed inte förstås som synonymt med 'vagina' eller 'slida', som i ordböcker beskrivs som 'kanal som förbinder de yttre könsorganen med livmodern'.”
Att flickan i flera förhör sa att fingret ”kom in i snippan” och att hon i det första vittnesmålet berättade att hans finger var ”typ långt inne” viftas bort.
Varför då? Jo, barnet svarade att det var svårt att förklara då hon fick en fråga om hur långt in det var.
Dessutom har mottagaren av polisanmälan, som gjordes över telefon, uppfattat det som att flickan sa att hon inte visste om fingret var inne.
Mannen frias därför för våldtäkt.
Överbevisad är han i och för sig om att två gånger ha fört in sin hand innanför flickans trosor, hållit på hennes yttre könsorgan och fört in sitt finger där.
Men enligt praxis är inte sådana handlingar tillräckliga för att det ska handla om våldtäkt. Därmed faller åklagarens gärningsbeskrivning.
Sammanfattningsvis:
Det är styrkt att fingret var inne i snippan, men eftersom det är oklart vad tioåringen menar med det ordet tas det säkra för det osäkra.
Jag har läst många domar i mina dagar och kan inte erinra mig någonting så egendomligt som denna.
Kanske hade domen blivit annorlunda om Svenska Akademiens ordlista i stället hade konsulterats. ”Kvinnans könsorgan”, lyder där den kortfattade förklaringen.
Till saken hör att en av juristdomarna ville fälla.
Domaren påpekar att även om barnet inte har förklarat innebörden av ordet snippa, så har hon berättat att fingret var inne. Rent av långt inne. Hon har dessutom med sina händer visat hur det gick till.
Flickan, anser hovrättsassessorn, kan inte tolkas på något annat sätt än att hon menar att mannen pentrerat hennes vagina med sitt finger.
Denna domare var för övrigt den enda kvinnan av de fem som dömde.