Mejla

Oisín Cantwell

Sista ordet är inte sagt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Cantwell: Valberedning är klar – men MP:s kongresser är inte som sossarnas

Nya Språkrör? I går tillkännagav Miljöpartiets valberedning att Gustav Fridolin och Åsa Romson är deras språkrörskandidater.
Nya Språkrör? I går tillkännagav Miljöpartiets valberedning att Gustav Fridolin och Åsa Romson är deras språkrörskandidater.

Miljöpartiet kallade till presskonferens och efter att valberedningens ordförande Joakim Larsson babblat i en evighet tillkännagav han det alla vetat några timmar, att Åsa Romson och Gustav Fridolin föreslås bli nya språkrör.

Två proffspolitiker som i intervju efter intervju pratade om absolut ingenting, men som skickligt dolde att de gröna för närvarande är en djupt splittrad rörelse.

Det bästa med denna pressträff var utsikten från Miljöpartiets kansli vid Slussen.

Snöeländet utanför fönstret förtog inte den magnifika utsikten över Riddarholmen, Gamla stan och stadshuset som tornade upp sig på andra sidan Riddarfjärden.

Det bjöds på pepparkakor och bananer och Joakim Larsson pratade på om allmänpolitisk kunskap, karisma, positivt tänkande och allt vad det nu var som gjort att drygt tio kandidater till språkrörsposterna till slut gick att koka ner till två.

Flera av de vanliga politiska reportrarna var på plats, men tycktes inte riktigt vara på bettet.

Möjligen beroende på att de visste att de inte skulle få stort utrymme i tv, radio och tidningar då gårdagen var nyhetsintensiv med regeringsbeslut om Jas-plan till Libyen, tillkännagivande från åklagare om att Quick frias för ytterligare ett mord och besked från polisen om att björnungarna som övergivits av sin mamma avlivats.

Att Gustav Fridolin knep den manliga kandidaturen är inte mycket att orda om. Han är bara 27 år, vilket inte hindrat honom från att ha varit politiker så länge någon kan minnas och har varit skyhög favorit i förhandspratet.

Annat är det med Åsa Romson, gräsrötternas favorit, som slog ut partielitens förslag, Mikaela Valtersson.

Om denna 38-åriga stockholmare väljs så beror det på att partiet vill tillbaka till skogsmullefrågor, maskrosvin och fältbiologer. Möjligen något överraskande då ett moderniserat miljöparti gjorde succé och blev tredje störst i senaste valet.

Hon intervjuades till höger och vänster, hänvisade politiska frågor till de sittande språkrören och sa

i stället saker som att det är ”roligt att tillhöra en växande grön rörelse”.

Än är dock inte sista ordet sagt. Miljöpartiets kongresser är inte som sossarnas, där en Juholt valdes enhälligt. När Peter Eriksson blev språkrör tillkännagav han sin kandidatur dagen innan kongressen inleddes.

Och vi ska inte glömma att detta är ett parti som en bakfull morgon för elva år sedan råkade rösta igenom att alla ska leva som indianer, ett beslut som revs upp efter krismöte och ny omröstning samma kväll.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Oisín Cantwell