Mejla

Peter Kadhammar

Välkommen till Sverige – där storebror ser dig

Publicerad:
Uppdaterad:

Den sextonde marslandade utrikeskorrespondenten Bertil Lintner på Arlanda. Han bor sedan decennier i Thailand och är en allmänt respekterad veteran bland korrespondenterna i Östasien.

Tullarna valde ut Lintner för kontroll. Reportern hade vare sig sprit eller knark ibagaget. En tulltjänsteman började då undersöka hans två datorer, Iphone, kamera och extraminnen till datorerna.

Lintner protesterade. I datorerna har han ytterst känsligt material, till exempel uppgifter om källor vars säkerhet är i fara om deras namn sprids.

Tulltjänstemannen svarade att han bara skulle ”scanna det hela”, tog sakerna till ett angränsande rum och var borta i en timme. Bertil Lintner vet inte vad tullen, alltså svenska staten, gjorde med datorerna.

Han har anmält händelsen till justitieombudsmannen. Medan vi väntar på beslut därifrån vill jag säga följande: Välkommen till det nya Sverige.

Det som tidigare var otänkbart är nu vardag. Försvarets radioanstalt övervakar rutinmässigt datatrafik och fiskar efter uppgifter som myndigheten finner intressanta.

Polisen får använda buggning, en metod riksdagen tidigare sagt nej till med motiveringen att den är integritetskränkande och dokumenterat ineffektiv.

Kameraövervakning, förr kontroversiellt och omdebatterat, är en självklar del av vardagen.

Sedan tre år har polisen rätt att telefonavlyssna personer den tror kan begå brott i framtiden – alltså personer som inte misstänks för brott, utan som misstänks för att någon gång längre fram kan komma att misstänkas.

Häromdagen talade jag med Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet. Hon yppar inte längre känsliga saker i telefon. Man vet inte vem som lyssnar.

Att en journalist får sin dator kontrollerad av tullen är en logisk fortsättning på trenden. I vår tid är det självklart att staten och storföretag snokar igenom och kartlägger våra liv.

Populärkulturen följer som vanligt de spår makten stakar ut. Frånvaron av integritet har upphöjts till norm, ”Big brother” är ett av otaliga exempel. Övervakning är frihet. Förnedring är underhållning. Krig är fred.

Välkommen hem, Bertil Lintner. Och tänk på vad du säger i telefon.

Av: Peter Kadhammar

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN