”Ni svenskar ska knipa käft”

KOLUMNISTER

Lena Mellin: Oj, en sån groda – nu har EU-höjdaren gjort bort sig

Foto: Borrells klavertramp Spanske socialisten Josep Borrell fnyser åt förslaget att koncentrera parlamentets sammanträden till Bryssel.

EU-parlamentets talman Josep Borrell är ganska skojig.

Han har den skrattretande inställningen att svenskar ska hålla käften i EU-frågor. Orsak: vi deltog inte i världskriget.

Josep Borrell, 59, är spansk socialist och talman i EU-parlamentet. Under en ceremoni i Strasbourg förra veckan trampade han i klaveret. Foten sitter kvar.

Sedan i våras har ledamoten Cecilia Malmström (fp) samlat in namn mot att parlamentet sammanträder i Frankrike och Belgien och har kansliet i Luxemburg.

Det är arbetsamt och kostar dessutom 1,5 miljarder kronor per år helt i onödan.

En miljon människor har skrivit på protestlistan. De vill att parlamentet ska koncentreras till en ort, helst Bryssel.

Ord i rättan tid

Man kan tycka att det är ett ord i rättan tid. Man kan tycka att det är ett förslag värt att fundera över. Men så resonerar inte Josep Borrell.

Han meddelade ”att ett visst nordiskt land som inte deltog i andra världskriget” inte förstår. Och eftersom en majoritet av dem som skrivit under kom från just detta land är namninsamlingen inget att bry sig om.

Ursäkt till Finland

Skojigt? Det tyckte inte finnarna. Borrell tvingades ursäkta sig för statsminister Matti Vanhanen. I ett brev förklarar han att han ”högaktar” Finland och dess historia.

Inte heller Cecilia Malmström tycker att Borrell är kul eftersom han har fel. Merparten av undertecknarna är inte från Sverige, det enda nordiska land som inte deltog i kriget och alltså det som Borrell måste syfta på. Tvärtom kommer de flesta från Holland, Belgien och Finland, samtliga krigsdrabbade.

Krigserfarenhet – ett krav?

Men det man verkligen kan fråga sig är om krigserfarenhet är ett krav för att få yttra sig i EU-frågor. Det utesluter inte bara svenskar och irländare. Utan samtliga EU-medborgare under 61 år.

Josep Borrell har gjort bort sig. Det är kul.

Därför ligger EU-parlamentet i Strasbourg

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM