Busch Thors attacker på Stefan Löfven

KD-ledaren fortsätter sin valspurt i högt tempo

Ebba Busch Thor valspurtar som den värsta elitidrottaren. Farten avtog inte under TV4:s partiledardebatt.

Både Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt fick rejäla avbasningar av KD-ledaren.

Stefan Löfven hävdar med en beundransvärd envishet att Alliansen vill sänka skatterna med hundra miljarder kronor. I går sade han det så många gånger att påståendet till slut blev utskrattat.

Sanningen är nämligen inte den. De fyra partierna har inte en gemensam skattepolitik vilket borde vara nog så besvärande för dem och dessutom en möjlighet för Löfven att påtala deras splittring.

Men det gör han inte. I stället lägger han ihop fyra olika förslag till ett. Som givetvis aldrig kommer att genomföras.

Det gillar inte Ebba Busch Thor som sade att med Löfvens sätt att räkna vill Alliansen ha 40 000 fler anställda vid polisen och fyra statsministrar.

M, L, C och KD vill nämligen alla ha 10 000 fler anställa inom polisen. Och samtliga ledare för de fyra partierna skulle såklart själv vilja bli statsminister.

Det kommer inte att hindra Stefan Löfven från att i SVT:s avslutande partiledardebatt i morgon, fredag, fortsätta att hävda att de vill sänka skatten med hundra miljarder. Det spelar ingen roll att det är fel.

Den andra skrapan som Stefan Löfven fick av Ebba Busch Thor gällde flyktingvågen hösten 2015. I ett tal på ett möte arrangerat av ”Refugees welcome” sade han ”mitt Europa bygger inga murar”.

1 av 3 | Foto: PONTUS ORRE
Ebba Busch Thor, partiledare Kristdemokraterna.

Kort därefter kallade Stefan Löfven till sig partierna för att diskutera flyktingvågen. Där hade Busch Thor bland annat frågat om det inte var dags att införa tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta. Svaret blev nej. Men våren året därpå lades förslaget på riksdagens bord.

– Sverige stod ledarlöst, hävdade KD-ledaren.

Men även Jonas Sjöstedt (V) fick en avhyvling av Ebba Busch Thor. De diskuterade familjepolitik i allmänhet och föräldraförsäkringen i synnerhet.

Kristdemokraterna vill att föräldrarna ska få disponera föräldraförsäkringen som de vill. Vänsterpartiet att månaderna ska delas lika mellan, i normalfallet, mamman och pappan.

– Varför är du smartare än Sveriges kvinnor?, frågade Busch Thor retoriskt vid ett flertal tillfällen. Hon menade att kvinnor, och män, avgör bättre än riksdagsbeslut hur familjen ska disponera föräldraförsäkringen.

Den frågan svarade inte Jonas Sjöstedt på och det gjorde han rätt i. Den är nämligen så infernalisk att den inte går att svara på utan att tvingas trassla in sig i omöjliga resonemang.

Så Sjöstedt sade i stället att sex timmars arbetsdag är den bästa familjepolitiken. Och att KD:s politik leder till lägre löner och lägre pensioner för kvinnor.

Avsnittet i debatten som handlade om vården var mycket intressant. Där visade det sig nämligen att de anställda i vården, och i förlängningen också patienterna, kan se ljust på framtiden.

– Det är slut på rean på kvinnors arbete, sa Jonas Sjöstedt.

Men han är inte ensam. Praktisk taget alla vill att landstingen ska få mer ”resurser”, läs pengar. De anställda ska få bättre villkor, högre lön och rätt till heltid. Miljöpartiet vill till och med att äldre anställda ska kunna gå ner i arbetstid utan att förlora pengar.

Jag skulle föreslå att alla i vården sparar partiernas vallöften på det här området. Om ungefär två år ska ni plocka fram dem och kolla vad som blivit gjort och vad som är på gång. Beroende på vad resultatet visar kan ni jubla. Eller gapskrika.

Tre dagar före ett val som föregåtts av en nästan fyra år lång valrörelse kommer inget nytt fram i en partiledardebatt. Varenda fras är känd, varenda oneliner har använts förut.

Men det kan sannolikt inte vara på något annat sätt. Även om det leder till att man önskar att vi kunde gå till val redan i morgon.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM