Mejla

Natalia Kazmierska

Låt männen bakom megatuttarna pröjsa

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett tag funderade jag på att plastikoperera brösten. Jag hade en idé om att det inte bara­ skulle göra dem större­ utan­ också vara ett coolt statement­. Ett fuck-you-finger åt alla skönhetsideal som kräver att kvinnor ska vara ”äkta”, osminkade, jord­nära och naturligt blonda. Likt en tatuering skulle sillisarna uttrycka min personlighet, tänkte jag.

Kombinationen av skral ekonomi och sjukhusskräck ledde dock till att tutt-­planerna lades på hyllan.

Något jag är oerhört lättad över i dag.

Inte för att jag skulle ha ångrat­ själva ingreppet, utan på grund av skräckhistorierna om giftiga och läckande implantat.

De senaste veckorna har skandalen växt kring det franska företaget PIP, en av jättarna i fejkbröst-branschen. Deras gelékuddar visade­ sig bestå av dallrigt industrisilikon, egentligen ämnat för tillverkning av elektronikdelar till datorer. Sådan billig skit har man alltså opererat in i hundra­tusentals kvinnor över hela världen, trots att ämnet inte varit godkänt. Dessutom i plasthöljen som lätt kan spricka, med allvarliga hälso­skador som följd.

Blotta misstanken om att PIP-inläggen dessutom kan orsaka cancer har skapat panik. Franska myndig­heter rekommenderar kvinnor att ta ut inläggen. I England har 250 drabbade bestämt sig för att stämma företaget, som för övrigt har gått i konkurs.

En fabriksarbetande kvinna berättar i tidningen The Guardian att hon brände alla sina besparingar på bröstförstoringen. Nu har hon inte­ har råd att ta ut implantaten.

”Det är som att leva med en tickande bomb inuti sig”, säger­ hon förtvivlat.

I Sverige går 4 000 kvinnor runt med detta giftiga silikon i kroppen – men enligt Läkemedelsverket får de som känner ”oro” bekosta en ny operation på egen hand.

Precis som när det gäller livsfarliga p-piller, får kvinnor som blir sjuka alltså skylla sig själva. Det är straffet­ för att man varit en fåfäng bimbo, tycks sam­hället resonera.

Jag har en bättre idé om hur vi ska lösa situationen.

De som borde betala är ju de som faktiskt har tjänat enorma­ pengar på mega­brösten. Plastikkirurgerna, såklart. Men också herr­tidningarna. Är det några som ska casha upp nu så är det ju männen som drivit­ fram trenden som fått kvinnor att operera sig fulla med gift. Det är payback time­, Bingo Rimér.

Av: Natalia Kazmierska

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN