Alliansen vill inte ens sänka skatten längre

1 av 2
TID FÖR SVAR För 130 år sedan handlade det om visionerna för socialdemokratin. August ”Mäster”­ Palm hade svar på tal. Nu borde Fredrik Reinfeldt ta efter och formulera lite svar för Alliansens räkning.
Mäster August Palm.

avLena Mellin

KOLUMNISTER

1881 höll Mäster Palm ett klassiskt tal i Malmö under­ rubriken ”Hvad hvilja­ socialdemo­kraterna?”

Nu är frågan snarare vad alliansen vill utöver att bli återvalda.

På borgerliga ledar­sidor gnälls det. Regeringen gör för lite och saknar­ fantasi och visioner.­ Folkpartiets Carl B Hamilton kallar i sitt nyhetsbrev Moderaterna för ”beiga”.

I många av riks­dagens utskott gäspas det. Leda­möterna har tråkigt efter­som de får för få förslag­ från regeringen för att fylla arbets­dagarna.

Och i förrgår begravde stats­minister Fredrik Reinfeldt (M) regeringens­ viktigaste reform­ i flera år. Det femte jobbskatte­avdraget genomförs tidigast­ 2014 men kanske inte ens då.

Det finns alltså fog för frågan ”Hvad hvilja alliansen?”

Nästa vecka öppnar riks­dagen och då kan listan med planerade propositioner liksom­ Reinfeldts tal under­ partiledardebatten ge viss vägledning. Men sannolikheten för att regeringen fort­sätter på den inslagna vägen, att sitta ganska så still i båten, är stor.

I valet 2006 var alliansens­ val­manifest fyllt av idéer och viktigast av allt var att begränsa­ a-kassan och sjukförsäkringen samt sänka skatten­. Så skulle intresset­ att gå från utanförskap till jobb öka dramatiskt­.

Fyra år senare kom nästa valmanifest. Det var inte sprängfyllt av idéer. En av de djärvaste tankegångarna var att halvera­ restaurang­momsen.

Och nu har alltså Fredrik Reinfeldt begravt det femte­ jobbskatte­avdraget i minst ett år till, kanske fler. Detta trots att avdraget är regeringens­ viktigaste vapen­ i arsenalen för att minska utanförskapet.

Taktiskt är Reinfeldts besked­ helt rätt. Ansvar­ är hans paradgren och nu tog han ansvar och såg bekymrad ut. Samtidigt eliminerade han potentiella attacker­ från oppositionen.

Men politik är inte bara taktik­. Det handlar också om att skapa­ förtroende och det får man ofta genom att vara konsekvent­.

Hvad hvilja alliansen när de inte ens vill sänka skatten­? Och vad vill de när de begraver sitt viktigaste­ vapen i kampen­ mot utanförskapet i flera år framöver?

131 år efter August Palm är det kanske dags för Fredrik Reinfeldt att hålla ett tal på torget. Det finns många som vill ha svar på frågan.

ARTIKELN HANDLAR OM