Tigers blivande brud får bära hundhuvudet

KOLUMNISTER

Nu är det fest. Elin Nordegren ska gifta sig med Tiger Woods. Familjen har samlats i Sverige, förberedelserna är topphemliga men när som helst blir det av.

Ni kan säkert historien, Elin var barnflicka hos Jesper Parnevik och där träffade hon golfvärldens underbarn nummer 1. Ömma känslor uppstod och i november friade Tiger. Nu ska de knyta hymens band.

Jag känner inte Elin Nordegren men hon är säkert en bra människa och mångomvittnad är parets djupa förälskelse. Må makterna skänka dem lycka och välgång.

Däremot blir man lätt illamående av en del artiklar som skrivits om henne. I en slås det fast att hon gör sitt livs kap för att Tiger Woods är på väg att bli dollarmiljonär. Underförstått, hon gifter sig för pengar.

Jag känner inte Elin men det är kanske hennes blivande make som gör sitt livs bästa kap, inte vice versa.

Detta var dock bara en mild sunnanvind jämfört med när Tiger Woods hade problem i Masters. Han spelade inte lika ofelbart. Genast började journalisterna skylla på Elin Nordegren. Flera tidningar påstod att hon kontaktat Yoko Ono för att "lära sig mer om hur man kan påverka en stor mans karriär". Fräscht. Man såg de (manliga) reportrarna framför sig, cigarrökande, iförda nätbrynja och med en ölburk i handen. Öööh, skyll på bruden.

Den dammiga dramaturgin var upplagd, kvinnan som stjäl underbarnet och fördärvar hans magi. Har vi inte sett det förut till leda?

Yoko Ono var en erkänd konstnär men så fort hon fick ihop det med John Lennon anklagades hon för att krossa Beatles och ta över Lennons sinne. Så fort Tigers Woods visar mänskliga känslor får Elin bära hundhuvudet.

Det är riktigt patetiskt. Särskilt om man jämför med Annika Sörenstam, vårt kvinnliga golfunder. Blir hennes make påhoppad om hon spelar dåligt på en tävling? Inte då. Han blir hånad för att hon tjänar mer pengar än vad han gör. Förr anklagades Sörenstam dessutom för att vara en egoistisk, perfektionistisk och okänslig idrottskvinna. Men Tiger Woods hyllas för sitt perfekta spel och för att vara så oberörd att han verkar komma från en annan planet. Ungefär samma egenskaper som Annika Sörenstam blir kritiserad för.

Men hey, att kvinnor och män blir behandlade på olika sätt är ingen nyhet. Framgångsrika kvinnor som blir intervjuade får frågor om känslor, kläder och moderskap. Ofta blir de avbrutna. Män i samma position får frågor om politik, ekonomi och professionella spörsmål. De får dessutom tala till punkt.

Vi har sett det till leda, ändå fortsätter det år efter år och man blir så himla trött.

Men må Elin Nordegren få tur med vädret. Låt oss alla blota en get för parets välgång. Och måtte hon och alla andra slippa stinkande dubbelmoral.

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM