Skam på er, ni som inte orkar rösta

Läs Johanne Hildebrandts kolumn

Valarbetaren Said och hans fem kollegor riskerar sina liv genom att åka genom talibanland för att människor i bergsbyarna i Kshestunat-distriktet ska kunna rösta i det afghanska parlamentsvalet.

Säkerhetsläget i trakten är minst sagt bistert, gruppen var tvungen att eskorteras av afghansk militär och polis samt svenska Isaf-trupper.

När Said kom fram till byn fick han besked om att bara sex av arton vallokaler kan hållas öppna, men han trodde att de skulle kunna ordna fram fler. Ett tag verkade det som om kvinnorna inte skulle kunna rösta eftersom det inte fanns någon kvinnlig valarbetare. Men Said lyckades på något sätt leta upp en dam i en avlägsen by, så det löste sig i alla fall till slut.

Om det finns några hjältar

i Afghanistan måste det

vara Said och de andra valarbetarna. De vet att de kan mördas men är ändå beredda att riskera sina liv så att 32 000 invånare i några bergsbyar ska kunna rösta.

Visst, vissa av politikerna som ställer upp i valet har mycket på sitt samvete. Några är som nutida versioner av svensk 1600-talsadel, krigsherrar som samlar förmögenheter. Men ett samhälle som är sönderrivet av 30 års krig måste ju börja byggas upp någonstans. Det är ju knappast så att alla vaknar upp en dag som fullfjädrade, vidsynta demokrater.

Dessutom är talibanerna många fler än de var förra året och byäldsten säger att just därför är årets val mycket viktigt. Regeringen i Kabul är svag, den måste bli starkare så att de kan driva bort talibanerna och distriktet behöver en parlamentsledamot som kan driva deras sak. Och oavsett vad dumvänstern i Sverige påstår säger de tillfrågade i byn att utan Isaf så skulle det inte bli något val alls.

Efter att ha tillbringat några dagar med dessa

afghaner är det omöjligt att inte förbannad på allt gnäll hemma i Sverige. Bortskämda kverulanter ligger och klagar över småsaker i soffan och har totalt glömt bort det hårda arbete och de uppoffringar som tidigare generationer gjort för att utveckla Sverige till en demokrati.

– Jag har ett meddelande från Afghanistans folk till människorna i Sverige. Respektera er fred och säkerhet, ni har allt det vi behöver, förklarade Said med högtidlig röst.

Just det, och extra mycket skam på er som inte ens orkar gå och rösta på söndag.

avJohanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM