Mejla

Johan Hakelius

Bara lydiga medborgare får bo i nya stadsdelen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I Stockholm finns en moderat som heter Joakim Larsson. Han är ordförande i den pikant benämnda ”exploateringsnämnden”.

I gårdagens Dagens Nyheter tror Joakim på mänskligheten: ”Någon hypotetisk individ skulle kunna strunta i det här”, säger han, ”men människor fungerar inte så.”

Vid sidan av citatet finns fyra gravt arrangerade bilder på en kvinna som uppenbarligen är alldeles riktig, för hon har ett namn. Det tänker jag av barmhärtighetsskäl utelämna. Låt oss kalla henne Lisa.

På första bilden mjukar Lisa upp inför ett joggingpass: ”Lisa springer sex gånger i veckan och är orolig för en planerad förtätning.” På andra bilden handlar Lisa miljömärkt: ”Hon försöker göra det, men det är inte alltid lätt att hitta ett bra sortiment i butikerna.”

På tredje bilden sitter Lisa i ett tunnelbanetåg: ”Hon tar t-bana, buss och spårvagn till vardags. Lisas bil går på biogas.” På fjärde bilden sorterar Lisa sopor: ”Kartong, metall, plast och tidningar hamnar i återvinningsstationen.”

Som ni förstår är Lisa en riktig mönstermedborgare. Hon borde tilldelas medalj av det slag som sovjetiska kvinnor fick om de avlade många barn åt staten.

Och där kommer Joakim Larsson in. Nej, han har inte satt igång ett mänskligt avelsprogram. Än. Däremot tänker han bygga en ny stadsdel där bara mönstermedborgare är välkomna. I den planerade Norra Djurgårdsstaden ”förväntas” de boende ”leva ett grönt liv och motionera”.

För att förväntningarna inte ska komma på skam ska inflyttare sättas i ”boskola”. Där får de lära sig att hushålla med vatten och åka kollektivt, men de får också instruktioner om vad de ska äta, hur de ska motionera och hur de ska umgås med grannarna.

Det är i detta sammanhang Joakim Larsson uttrycker sin tro på att medborgarna vill lyda order.

På en rad nämns ”områdesambassadörer”. Kanske är det något som liknar den kubanska revolutionskommitténs funktionärer, som rapporterar varje avvikande granne till myndigheterna. Områdesambassadörerna är möjligen tränade att höra det mest diskreta av Estrellaryck. ”Folk ska få hjälp på vägen”, hotar i alla fall en ”miljö- och hållbarhetsstrateg”.

Tack så mycket.

Det moderata hälsolägret sägs ha framtiden för sig. Det ska bli mer. Vi ”hypotetiska individer” får väl hoppas på ett reservat i något bortglömt hörn av landet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN