Historiskt när Daniel säger ja

Allt är klart för det största bröllopet någonsin i Sverige. Aldrig kommer så många att kunna se brudparet på plats i kyrkan och i kortegen efteråt. Fler tv-kameror än någonsin kommer att följa brudparets alla steg och aldrig har så många och höga gäster varit inbjudna till festerna före och efter vigseln.

Det som sker om en vecka i Storkyrkan i Stockholm är något mycket mer än en glamorös kändisfest. Kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop är en händelse utan motsvarighet i den svenska monarkins mer än tusen år långa historia.

Den 700 år gamla Storkyrkan är den svenska historiens viktigaste vittnesplats, ingen annanstans har så många högtidliga ceremonier, kungliga bröllop, kröningar och begravningar hållits som här. Den första kröningen skedde redan 1336 då den tjugo­årige Magnus Eriksson av Folkungaätten smordes av ärkebiskopen. Tretton kungar efter honom kröntes i samma kyrka, den sista var Victorias farfars farfar Oscar II 1873.

Nu på lördag är det första gången en svensk kronprinsessa gifter sig och det är första gången en svensk tronarvinge gifter sig med en icke-kunglig och behåller sin plats i kön, som dessutom är förstaplatsen till tronen. Kung Carl Gustaf var redan kung då han gifte sig med Silvia Sommerlath.

I det ögonblick då ärkebiskopen vänder sig mot brudparet och förklarar att de har blivit man och hustru sker något ytterst märkligt. Då är Daniel Westling från Ockelbo Kunglig Höghet och prins av Sverige. Ett sådant förvandlingsnummer har aldrig tidigare skett.

Ingen vanlig svensk man har blivit prins sedan medeltiden. Dessutom är prins Daniel då också hertig av Västergötland, vilket även det är premiär i svensk historia. Aldrig har en vanlig svensk man blivit hertig av någonting.

Lördagens bröllop är unikt även på många andra sätt. Sju gånger tidigare har kronprinsar ur dynastin Bernadotte gift sig innan de blev kungar, men bara två gånger har det skett i Sverige. Kronprinsarna har oftast gift sig i sina brudars hemländer.

Senast en kronprins gifte sig i Sverige var etthundrasextio år sedan då den blivande Karl XV vigdes den 19 juni 1850 i Storkyrkan med Lovisa av Nederländerna. Hans far den blivande Oscar I gifte sig den 19 juni 1823 i Storkyrkan med Josefina av Leuchtenberg.

Datumet den 19 juni och Storkyrkan har således blivit tradition i familjen Bernadotte. Den blivande Oscar II gifte sig visserligen i utlandet, men han anlände med sin brud Sofia av Nassau till Stockholm den 19 juni 1857 och kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia gifte sig även de den 19 juni 1976 i Storkyrkan.

Om historien om kronprinsessan Victoria och Daniel Westling var en tv-serie om en ung man från Ockelbo som reser till huvudstaden med idrottsdrömmar, öppnar ett gym där han lyckas fånga kronprinsessans hjärta och sedan efter många sorger och bedrövelser (bland annat en njurtransplantation) lyckas lyfta sig in i den kungliga familjen och avsluta det hela med ett ståtligt bröllop med kungligheter från hela världen som vittnen, så skulle förmodligen många tittare trött trycka sig vidare på kanalväljaren.

Historien hade varit alltför överdriven, osannolik, ja genant likt en sagoberättelse. Det måste finnas någon verklighetsgrund för att en tv-serie ska kunna fängsla och beröra i vårt tuffa tjugonde århundrade.

Det som nu händer i Storkyrkan på lördag överträffar alla påhittade historier, för den är sann. Verkligheten är nästan alltid bättre än fiktionen.

avHerman Lindqvist

ARTIKELN HANDLAR OM