Problemet är inte promillen, det är du

KOLUMNISTER

Två begrepp har tjatats sönder i samband med #metoo: Alkoholkulturen och kulturen. Det heter att det var ”kulturen”, ”alkoholen flödade” och att det fanns ”en förödande alkoholkultur.”

Jaha, men så drick inte då. Svårare än så är det inte. Om du inte är alkoholist. Men alla som grisar på fyllan är inte sjuka.

Alkohol kan undvikas, jag gör det hela tiden, särskilt knepigt är det inte heller.
Det räcker ju med att göra bort sig en gång på fyllan för att inse sina begränsningar.

Att gång på gång bete sig som ett rövhål i ångorna av Gud vet vad för att sedan påstå att det handlar om ”alkoholkulturen”. Så ledsamt och så osjälvständigt. Ta ansvar för din fylla.

”Alkohol är en aspekt som inte betonats nog” i debatten om #metoo, tyckte Göran Persson i DN den 29/11 och förklarade: ”När väl spriten kommer in i sammanhanget då tycks människor tappa omdömet fullständigt, det är alldeles uppenbart.”

Jaha?

Samt: Jo, alkoholen har betonats Göran. Som den har betonats.

Jag känner många män som inte våldför sig på kvinnor eller skriker fitta och knulla, hur många vinflaskor de än torrlagt.

Efter Anders Borgs arkipelagpillesnoppfest stod kampen mellan två tvärsäkra läger: Man visar sitt innersta när man är full VS Man är inte sig själv när man dricker.

Självklart tar alkoholen fram den du verkligen är och förstärker dina mindre bra sidor. Alkohol kan inte skapa en personlighet, så löjligt att tro det. Den enda skillnaden mellan kvällens lågor och morgonens plågor är ju att du ångrar dig.
Själv blir jag väldigt patetisk och blödig och älskar alla jättemycket när jag blir full, dagen efter: inte så mycket.

Snart är det jul igen. Och nu finns det en proseccokalender! Ett par bubblor varje dag gör mammorna glada!

Årets glögg från Blossa är ”solmogen mango, spiskummin och chili, en smak med inspiration från kryddmarknaden Khari Baoli i Old Delhi, Indien” Det låter ju mer som något man kräks upp dagen efter, men okej.

Alkoholen måste hitta nya vägar in i människors medvetande och sedermera icke-medvetande. Varför inte med smak av ett land där man knappt dricker alkohol?

I den indiska delstaten Bihar totalförbjöds alkohol tidigare i år, i ett försökt att få stopp på våldet i nära relationer, vilket ledde till att nitiskt tolkande av lagen utarmade läkarnas spritförråd och gjorde sjukare människor ännu sjukare. Aldrig får man vara glad.

Om man tror att man stoppar upp fingrar i främmande kvinnors underliv för att det finns en ”förödande alkoholkultur” så har man nog öppnat alla proseccoluckorna på samma dag.

Hoppas att ni vaknar upp med en smak av solmagen mango, spiskummin och chili imorgon.

avMalin Wollin

ARTIKELN HANDLAR OM

Alkohol

MeToo