Mejla

Johan Hakelius

Experiment visade att östtyskarna fuskade

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Man ska inte tro på allt man läser, men ibland är det svårt att låta bli.

I det senaste numret av den brittiska tidskriften ”The Economist”, organ för världens alla överpresterande liberaler, finns en liten artikel med rubriken ”Lying commies”. ”Lögnaktiga kommunister”, om man inte har något emot en platt översättning. Artikeln är, som så ofta i Economist, baserad på den moderna människans enda sanna religion: vetenskapen.

En del forskare behöver ­kilometerlånga super­acceleratorer för miljarder euros för att med säkerhet kunna säga att de inte riktigt vet hur världen kom till. Men i det här fallet har fyra forskare bara behövt en tärning, en penna, några papper och 250 Berlinbor, för att stärka en misstanke många av oss burit på länge.
Experimentet var enkelt. Deltagarna kastade tärningen 40 gånger och noterade resultatet. Högre resultat gav högre poäng och poängen kunde växlas in i euro, som mest sex klingande ­euromynt. Här kommer det luriga: Experimentet var så upplagt att det gick att fuska. Men vetenskapsmännen, med sina finurliga statistiska tabeller, kunde förstås se ­vilka av deltagarna som hade haft en högst osannolik tur med tärningskastandet och dra sina slutsatser av det.

Resultatet? Jo, de som var uppvuxna i det kommunistiska Östtyskland har en förbluffande tur, som spränger alla statistiska lagar. Eller, om vi nu ska lita på vetenskapen, de gamla östtyskarna fuskar dubbelt så mycket som de som vuxit upp i det kapitalistiska Västtyskland.

Östtyskarna är notoriska lögnare, helt enkelt.

Det fanns dessutom ett tydligt samband mellan hur länge de deltagande vistats i det gamla Östtyskland och hur mycket de fuskade. Ju längre de hade exponerats för socialismens virus, desto allvarligare och mer obotlig blev deras skamlösa svekfullhet.

Jag brukade ha en liten, ­ordentligt textad skylt av den amerikanska konceptkonstnären Jenny Holzer över mitt skrivbord. ”If you had behaved nicely the communists wouldn’t ­exist” stod det på den. ”Om du hade varit snäll skulle kommunisterna inte finnas”.

En intressant tanke, tyckte jag. Men jag tror det är dags att byta den mot ett nytt, Economistinspirerat och vetenskapligt belagt påstående. Så här kanske: ”Om kommunisterna inte fanns, skulle folk vara snällare.”

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN