Aftonbladet

Palestinierna kommer aldrig ge upp kampen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Treårige Rimas ligger skadad på al-Shifasjukhuset i Gaza.
Treårige Rimas ligger skadad på al-Shifasjukhuset i Gaza.

De tar ditt land. De river ditt hem. De fördriver din familj. När du höjer rösten låser de in dig i ett stort utomhusfängelse. De dödar dina framtidsdrömmar, barn, föräldrar och grannar. När du försöker försvara dig, slå tillbaka, bombar de dig sönder och samman. Och då kallar de det för självförsvar.

Det hela får mig att undra: Vad hade du gjort om det här hade hänt dig?

Så fort konflikten mellan ­Israel och Palestina blossar upp i ett nytt meningslöst, intensivt krig ska alla ha en åsikt. Men trots att det hela pågått i snart 70 år är det alltför många som inte vet vad de pratar om. Under hela juli har det slentriankacklats medan bomberna fallit över ­Gazaborna. Politiker, kändisar, debattörer och vanlisar har ­spottat ur sig det gamla vanliga om kriget. ”Israel gör allt de kan för att undvika civila dödsoffer”. ”Israel försvarar sig bara”. ”Allt är Hamas fel”. Det är antingen lögnaktigt eller okunnigt. Det här har pågått sen innan Hamas ens fanns. Israel startade även det här kriget efter att tre ton­åringar kidnappats och mördats. Israel anklagade Hamas (lugn nu, jag varken försvarar eller ­stöder Hamas) utan några som helst bevis och innan någon ens fattat vad som skett släppte ­israeliska F16-plan bomber över Gaza där över 50 procent är ­under 15 år gamla. I Jerusalem hämnades israeliska extremister på Mohammed Abu Khdeir, en oskyldig 17-årig palestinsk pojke. De slog honom i huvudet, hällde bensin på hans kropp och ­brände ihjäl honom.

Det visade sig sen att Hamas kanske inte alls låg bakom morden på de tre unga israelerna. Fortfarande finns inget som ­bevisar det. Men Israel verkade behöva en ursäkt för att bli av med några tusen bomber.

Israels försvar uppmanar Gazaborna att fly, och sen bombar de skolorna de flytt till. Minst tre gånger har Israel bombat FN-skolor där livrädda civila för­söker överleva.

Vid senaste bombningen hade FN vid 33 (!) olika tillfällen gett Israels försvar koordinaterna till skolan där över 3000 sökt skydd. Vad hände? Jo, Israel slog till mot skolan. Respekten för palestinska liv verkar vara obefintlig. Och tyvärr kommer de undan med vad som helst – trots USA:s och FN:s fördömanden. Nästan 2 000 palestinier har dödats ­under de senaste fyra veckorna. Minst tre fjärdedelar har varit ­civila. Över 300 är barn. De ­dödar barn och vissa kallar det för “komplicerat”.

Ni som försvarar Israel in till döden, när ska ni prata om vad palestinierna har rätt till? När ska ni släppa de ideologiska spärrarna och öppna ögonen? När ska ni sluta låta er hjärn­tvättas av Israels väloljade ­propagandamaskin? Förmodligen aldrig. Av någon anledning verkar många anse att palestinierna förtjänar att förtryckas av ockupationsmakten Israel. Vad har palestinierna egentligen gjort för att ni ska ha så lite ­respekt för deras liv?

Och Israel har egentligen inte uträttat någonting. Inte den här gången heller. Blockaden mot Gaza fortsätter. Stödet för Hamas växer. Nya tunnlar kommer att grävas. Nya desperata raketer kommer att skjutas mot Israel som kommer att fortsätta stjäla palestiniernas land och döda de som vågar och kan stå upp mot ockupationsmakten. Palestiniernas desperata kamp kallas i vanlig ordning terrorism. Det är helt enkelt så världen fungerar i dag.

Men vi kan även vara säkra på en sak. Palestinierna kommer aldrig att ge upp sin kamp. Och det ­hade inte jag eller du gjort heller.

Publisert:

Ämnen i artikeln