Jag betalar gärna mer för popcornfritt på bio

KOLUMNISTER

Medan Ryssland tuggar sönder Georgien kan vi ägna oss åt dagens i-landsproblem. Popcorn eller inte på bio?

Ifall ni inte redan förstått det så är jag konstnärlig och utstuderad, och trivs bäst i en tyst och sofistikerad

atmosfär.

Så lyder nämligen beskrivningen av de människor som föredrar att gå på popcornfria biografer. Åtminstone enligt marknadschefen

Richard Napper på biografkedjan Curzon i Storbritannien, där flera biografägare tagit det radikala beslutet att förbjuda popcorn i sina

salonger.

Jag njöt i fulla king size-muggar då jag läste nyheten. Äntligen någon som vågar ta itu med den kulturskymning som kallas biomörkret.

Själv har jag sedan länge slutat utsätta mig för den plåga som ett modernt bio­besök innebär. Men jag vill ju att mina medmänniskor ska få det bättre. Därav dagens tema.

En av de brittiska hjältarna heter David Broch, en entreprenör som nyligen köpt upp 17 biografer i och omkring London. ”Jag kommer att av-popcornifiera varje ny biograf som jag köper”, lovar han i The Guardian.

Kollegan Nicolas Kent håller med. ”Popcorn är hemska grejer som aldrig får komma i närheten av min biograf. Lukten är överväldigande, det skapar stora sopberg och det retar folk till vansinne.”

Det är så skönt med biografägare som drivs av såväl integritet och stilkänsla som kärlek till själva filmen. Lika skönt som det är beklämmande att ta del av SF:s reaktioner på det brittiska utspelet.

”Popcorn måste vi ha, det är väldigt förknippat med bio. Det är lite skräpigt men vi får väl städa, folk vill ju ha popcorn”, säger Thomas Runfors, informationschef på SF Bio till E 24.

Folk vill ju ha popcorn… underförstått; jag lyder bara order.

Själv har jag gått på bio ett helt liv utan att behöva idissla majs för att hänga med i handlingen. Över huvud taget ställer jag mig frågande till varför man prompt måste äta för att njuta av en film. Klarar folk inte 90 minuter med käkarna i viloläge?

I sitt försvar för fortsatt popcornliberalism påstår SF-killen vidare att försäljningen av popcorn och övrigt transfett svarar för en stor del av kedjans intäkter. Det är ju ett oomkullrunkeligt argument. Utan popcorn blir biobiljetterna ännu dyrare än i dag.

Personligen kan jag tänka mig att betala extra för att gå på en popcornfri bio. Men så är jag ju konstnärlig och utstuderad.

ARTIKELN HANDLAR OM