Mejla

Nima Daryamadj

Samerna är Sveriges svar på kurderna

KOLUMNISTER

Diverse grupper säger ofta att de är osynliggjorda och ignorerade. Det kan vara feminister eller invandrare, handikappade eller pensionärer…

En grupp är dock i sanning bortglömd, vilket länge har stört mig.

Jag tänker på samerna.

Låt oss ta min egen grupp invandrare som exempel. Nämn en känd medieperson: Pascalidou. Idrottare: Zlatan. Författare: Kallifatides. Ung författare. Khemiri. Ståuppare… nej, säg till och med KURDISK ståuppare, de flesta kan ändå nämna TVÅ: Özz Nûjen och Shan Atci.

Nämn nu en enda känd same.

Och så säger man att unga invandrare saknar förebilder!

Samer syns och hörs aldrig (bortsett från SVT:s Oddasat, men vem f-n kollar på det?)

Samerna är Sveriges ursprungliga folk. De var här före oss alla, svenskar och nysvenskar. Lite respekt och uppmärksamhet är de allt värda.

Vet du varför samernas flagga ser ut som den gör? Hur låter deras nationalsång? Vilka dialekter har samiskan? Vilka olika jojktyper finns det? Finns det kulturella skillnader mellan samer från olika områden?

Vi äter sushi, nasi goreng och chicken tikka masala. Vad vet vi om samiska rätter?

Fok har lärt sig islamiska ord som hijab, jihad och ramadan. Vad vet de om samisk andlighet?

Keff och guzz har fått en plats i SAOL. Hur många samiska slangord kan vi? ABF-katalogen jag bläddrar i har kurser i estniska, ungerska och inkaspråket quechua (!), men inte ”samegielat”.

Vår regering har jobbat för att skolbarn ska lära sig om Förintelsen. Hur mycket lär man ut om Sveriges egna behandling av samer?

Fler stockholmare har nog varit i Västbanken och kämpat för palestiniernas sak än åkt till Norrland för samerelaterade frågor!

Sverige må kritisera Turkiets behandling av kurder, men vår egen lilla skamfläck är mindre känd. Vi har flera gånger blivit hårt kritiserade av FN och Europarådet för att inte ha respekterat samernas mänskliga rättigheter eller erkänt deras rättigheter till naturresurser.

FN antog år 1991 ILO:s konvention nr 169 gällande urfolkens rättigheter. (ILO, International Labour Organization, är ett fackorgan inom FN.) Norge godtog konventionen 1992. Sverige som annars är känt för att bry sig om mänskliga rättigheter och har skrivit under nästan alla FN-konventioner i ämnet, vägrar ratificera just denna konvention. Den skulle nämligen ge samerna rätt till land- och vattenområden som i dag tillhör staten.

Kd-riksdagsmannen Erling Wälivaara har sagt att ratificering av ILO 169 skulle leda till inbördeskrig i Norrland! Är det verkligen så svårt för Sverige att leva upp till FN:s krav om mänskliga rättigheter?

Samisk kultur är en del av vårt kulturarv. I dessa klimatkristider kan dessutom den svenska kulturen lära sig av den samiska, som är bättre på att leva i samspel med naturen. Med all nutida ohälsa bland människor och djur upptäcker vi plötsligt värden i en kultur som tidigare ansågs vara muppig. Vem vet, samisk kultur kanske blir nästa heta trend?

I morgon: Staffan Heimersson.

Betyg: 1 av 5 plus www.vhjojk.se

Modebloggar.

Av: 

Nima Daryamadj

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Nima Daryamadj