Mejla

Lena Mellin

Reinfeldt gör en Persson – och myser i rutan

KOLUMNISTER

Göran Persson förändrade bilden av sig själv från Buffel-Persson till Trivsel-Torsten genom att mysa i tv.

Nu kopierar Fredrik Reinfeldt framgångsreceptet.

Goda idéer är till för att stjälas.

Det var hösten 2000 och två år kvar till nästa val. Göran Persson (s) uppfattades som oförskämd, dryg och maktlysten. På förtroendebörsen var det baisse för statsministern.

Men på sant Persson-manér accepterade han inte sakernas tillstånd, han gick till offensiv. Det började i OS-programmet ”Hello Sydney” där statsministern briljerade med sin resultatkunskap. Fortsatte med Arga leken i ”Sen kväll med Luuk”, med OS-fest på på statsministerkontoret i Rosenbad och med julstök i SVT.

Tv-mysandet gav resultat. På ett år ökande andelen svenskar som hade stort eller mycket stort förtroende för statsministern från 32 till 57 procent.

Fotboll först

Nu är det åter två år till nästa val och statsministern har återigen problem. Inte med framtoningen, men väl med opinionssiffrorna. Utan att anstränga sig ligger oppositionen långt före regeringspartierna i väljarbarometrarna.

Detta har bekymrat strategerna i regeringspartierna länge. Men nu tror de sig ha hittat lösningen. Fredrik Reinfeldt (m) gör helt enkelt – en Persson.

Det började i juni. Under fotbolls-EM framträdde statsministern i supportermundering och talade om att vi skulle vara stolta (det var före matchen mot Ryssland).

Grät i tv

Efter semestern trappade Reinfeldt upp. På Polarpris-galan sjöng han smokingklädd de gamla Pink Floyd-raderna ”We don´t need no education”. Utbildningsminister Jan Björklund (fp) fällde tårar.

I kväll börjar det närma sig klimax. I kungamakaren Kristian Luuks program visar statsministern sina bästa musikvideor. Och om en månad öppnar han, precis som Persson, dörrarna till Rosenbad och bjuder OS-trupperna på fest.

Ess i ärmen

Om Perssons framgångsrecept fungerar även för Reinfeldt återstår att se. Men han har ett ess rockärmen.

Efter tv-offensiven för åtta år sedan blev Göran Persson ordförande i EU och en storspelare i världspolitiken. Förtroendet nådde nya höjder – och Persson vann det följande valet, det enda då socialdemokraterna fick fler väljare under Perssons tid som partiledare.

Och vad blir Fredrik Reinfeldt nästa höst? Ordförande i EU och en global maktfaktor som inte går att runda.

Bra idéer är, som sagt, till för att stjälas. Men det Reinfeldt kan ängslas för är att kopian sällan är lika bra som originalet.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin