Mejla

Anders Westgårdh

Jag har helt tappat lusten att vara man

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Härmed anmäler jag mig för ett mentalt könsbyte. Jag har nämligen tappat lusten att vara man. Det känns ungefär ­lika attraktivt som att ­vara dinosaurie, silverfisk eller idiot.

Ja, ni förstår ju vad det handlar om. Män som drar manlig­heten i smuts­en genom att bära sig illa åt mot kvinnor.

Män som skjuter kvinnor i huvudet med hagelbössa. Män som kör över kvinnor med bil. Män som skickar mordhot i brevform eller ­exploderar i groteskt hatiska utfall på nätet med hot om lemlästning, tortyr och död.

Män som hatar kvinnor. Och det är inte en spännande bok eller film. Det är verkligheten på en parkeringsplats i Högsbohöjd eller på en ­gata i Götene, för att ta två av de mest uppmärksammade färska fallen. Jag tänker ­inte rabbla fler exempel, för ni vet ­redan att det är sant – varje dag året runt över hela landet är det tusentals män som utövar våld mot kvinnor.

Detta kan inte fortsätta. Mäns våld mot kvinnor är också ett angrepp på den normala och vettiga formen av manlighet som de flesta av oss fortfarande bekänner oss till, trots att förrädarna mitt ibland oss tycks bli fler och galnare för varje dag som går.

Förrädarna är idioterna som i manlig förklädnad – från direktörskostym till noppig fleece – agerar som monster. Varje käftslag de ­ut­delar mot en kvinna är också ett fegt knä i skrevet på oss riktiga män som aldrig skulle kunna se varann i ögonen om vi slagit en kvinna.

Vi män som hatar män som hatar kvinnor.

Det är en sak att det alltid kommer att finnas misslyckade bullrunkare som inte klarar att kontrollera sina förvridna tankar eller ta sig i kragen i ­stället för att låta sin obalans brisera mot en kvinna.

Det är en betydligt värre sak att det fortfarande finns ett system – ­kulturellt nedärvt och kommersiellt förstärkt – som skickar samma ålderstigna budskap om hur en man ska se ut och agera med sina eviga rättig­heter till makt och företräde. Från enklaste high school-film eller tv-spel till styrelserum och (inte minst) domstolar. It’s a man’s world.

Men det kommer inte att hålla i evighet. Dagens unga kvinnor är smartare och bättre än sina mödrar och mormödrar. De accepterar inte ­varken att giftas bort, spöas upp, förlöjligas eller förminskas.

De har en lysande framtid, och det är därför jag ibland önskar att jag vore en av dem i stället för en av oss.

Men allra helst skulle jag vilja vara stolt över att ­vara man.

Av: 

Anders Westgårdh

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Westgårdh