Misstaget kan kosta jobbet

KOLUMNISTER

Teckningarna av profeten Muhammed kan kosta den danske statsministern jobbet.

Vad Anders Fogh Rasmussen än gör kan det bli helt fel.

Säkerhetspådraget är omfattande när den danske stats- och utrikesministern i dag, på förmiddagen, i god tid före fredagsbönen i moskéerna, träffar de utländska ambassadörerna i Köpenhamn.

Anders Fogh Rasmussen har tidigare vägrat att möta ambassadörer från elva muslimska länder. De har sedan oktober flera gånger, senast för fem dagar sedan, bett att få träffa honom för att diskutera karikatyrerna av profeten Muhammed. De publicerades i tidningen Jyllands-Posten i september.

Men nu backar alltså statsministern - till hälften. Han träffar ambassadörerna. Men inte bara de elva som bett om ett möte - utan alla ambassadörer i Danmark.

Sitter i en rävsax

Anders Fogh Rasmussen sitter i en rävsax. Han kan inte be om ursäkt för publiceringen av teckningarna. Det skulle bara ses som ett senkommet försök att rädda den danska exporten. Men han kan inte heller stå fast vid sin gamla linje, att regeringen inte har med saken att göra. Då fortsätter protesterna och konsumentbojkotten av danska varor i många muslimska länder.

Jan Hjärpe, professor i Lund och en av Sveriges största kännare av den islamiska världen, kan inte komma på någonting som den danska regeringen kan göra för att stilla den muslimska vreden.

Enligt Hjärpe vore det bästa att inte göra någonting alls. Men passivitet skulle inte uppskattas av den danska opinionen, Fogh Rasmussens egna väljare. Vad han än gör så riskerar det alltså att bli fel.

Lång bojkott?

Hjärpe tror att bojkotten av danska varor kommer att pågå i flera år. Det är den vanliga, troende muslimens enkla sätt att straffa en nation som han anser har skändat hans tro.

Utöver en politisk kris kan den danske statsministern alltså ha en allvarlig ekonomisk kris under uppsegling. Det är verkligen ingen önskesits.

Danska riksdagen, folketinget, lade i går sten på börda. De fördubblade den danska styrkan i Irak till 360 personer. Danmark ingår i den USA-ledda alliansens krig mot terrorismen.

Anders Fogh Rasmussens misstag var att inte ta protesterna på allvar redan från start. Det kan kosta honom jobbet.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM