Nu är det dags för hårdare tag

KOLUMNISTER

Jag blir så himla ledsen och förtvivlad när jag läser om tjejen som av ett gäng killar tvingades föra in en brinnande cigarett i sitt underliv. Samtidigt stod killarna runt henne och skrek hora. Det går inte att sätta sig i hennes skor, det går nog inte att förstå hur otrygg hon känt sig sedan den dagen. Att mitt på dagen råka ut för ett gäng sadister och sedan veta att via mobilerna sprids övergreppen på henne. Så att andra kan garva och säga "kolla, sjukt va".

Vilka är ni snubbar som gjorde detta mot henne? Ni måste vara psykopater. Sadister. Hatande av någon anledning. Men hur blev ni sådana? Ni har ju också varit bebisar en gång eller hur? Fuckade mamma och pappa upp er? Fick ni en kvinnosyn hem-ifrån som inte går att förena med att leva i samhället, sida vid sida med andra människor?

För ni kan väl allvarligt inte skylla allt på reklamen, porr eller Big brother eller att ni bara tyckte att det var en "kul" grej.

Jag menar, rätt många av oss vet faktiskt var gränser går. Det vet ni också men väljer att skita i dem av någon anledning. men det handlar inte bara om en rutten kvinnosyn, utan om en rutten människosyn. Att ni gillar att sparka på den som redan ligger. Ni spöade ju ändå också upp en förståndshandikappad.

Jag undrar verkligen hur det kunde gå så långt. Var det ingen som såg hur ni förändrades på vägen? Era föräldrar, skiter de totalt i er? Hur betedde ni er när ni gick på högstadiet? Gymnasiet? Härjade ni då och var folk rädda för er? Delar ni in tjejer i fina flickor som man respekterar och fula flickor som man föraktar? Satt någon soctant och försökte gulla med er eller fanns det någon eldsjäl som faktiskt försökte ta itu med er en gång i tiden?

Om det var min dotter ni hade plågat. Jag svär, jag hade jagat ner er. Jag hade sett till att terra er på något sätt som jag inte kunde åka fast för. Om det var min dotter skulle jag inte skriva den här krönikan just nu. Jag skulle vara ute och jaga er i stället.

Jag hoppas att du, tjejen som råkade ut för det här har en bra familj som kan stötta dig. Jag hoppas att alla normala ungdomar i din omgivning står upp för dig genom att spotta på de där snubbarna eller genom att inte kolla på den eller andra idiotiska "mobilfilmer".

Och jag hoppas detsamma för tjejen i Göteborg som fick "böta", för att hon snackat skit om en kille, genom att ha sex med honom. Jag hoppas att folk på din skola och i din omgivning om de vet att det är du som blev utsatt stöttar dig och inte killarna.

Jag hoppas också att de aldrig igen kommer känna att du behöver "böta".

Men det är dags att göra något mer nu. Folk med makt måste engagera sig. Jag tänker på det urbota dumma Flicka-projektet som Berit Andnor och Sara Damber körde. Om ni vill göra nytta, för det tror jag att ni vill, engagera er i det här. Inte bara de ungas sexualiserade våld mot varandra utan även hur unga ger sig på unga överlag. Rånar och misshandlar varandra. Killar framför allt borde tvingas snacka om det här i skolan, inte under en temadag utan hela tiden. Varje vecka.

Men jag tror inte bara på snack. Jag tror på hårdare tag också. Bort med flummet. Polisen och skolorna måste börja jobba ihop ordentligt för att just kunna stoppa sådant här i tid. Den där mobilfilmen har ju cirkulerat ett tag och tjejer måste uppmuntras att våga gå till polisen.

Framför allt måste morsor och farsor ta sig i kragen. Om det är era barn som sticker upp brinnande cigg i underlivet på en tjej. Var är ni, hallå? Är det en helt galen tanke i dessa curlingtider att man som förälder lär sina barn rätt och fel. Jo, det finns faktiskt något som heter rätt och fel.Om det var min dotter ni hade plågat. Jag svär, jag hade jagat ner er. Jag hade terrat er på ett sätt som jag inte kunnat åka fast för.

Belinda Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM