Mejla

Wolfgang Hansson

Trump villig sprida smitta för att bli återvald

Precis när man trodde att det inte längre fanns något Trump kunde göra för att chocka sin omvärld lyckas han ändå göra det.
Precis när man trodde att det inte längre fanns något Trump kunde göra för att chocka sin omvärld lyckas han ändå göra det.

KOLUMNISTER

Konserter är inställda. Idrottsevenemang spelas inför tomma läktare.

Smittskyddsmyndigheten i USA avråder från stora möten.

Det hindrar inte president Trump från att i helgen ordna ett valmöte där mer än 19 000 anhängare ska samlas.

Men bara de som godkänner att inte stämma presidenten ifall de blir smittade släpps in.

Presidentvalet i USA är mindre än fem månader bort. Trump är otålig med att få igång sina kampanjmöten igen för att kunna vända valvinden som de senaste veckorna gjort att utmanaren Joe Biden leder i nästan alla opinionsmätningar.

Så ivrig är Trump att han inte drar sig för att sätta människors hälsa på spel för sin egen politiska vinnings skull.

På lördag håller Trump i delstaten Oklahoma sitt första valmöte inför storpublik sedan USA i mitten av mars stängde ner på grund av coronapandemin.

Detta trots att kurvorna över smittspridningen i delstaten pekar uppåt.

Smittskyddsmyndigheten CDC klassar den här typen av möten som den största risken att sprida smitta. Delstatens smittskyddschef vädjar om att flytta fram mötet men det finns inget lokalt förbud som stoppar det.

Inne på inomhusarenan är det i princip omöjligt att hålla social distans. Särskilt som Trumpkampanjen säger att många fler vill ha biljetter än som får plats. Man funderar på att videosända mötet på en utomhusanläggning för de som inte kan komma in.

Trumpkampanjen har lovat att dela ut munskydd och att handsprit ska finnas tillgänglig. I övrigt går åhörarna dit på egen risk.

För att kunna boka en biljett till mötet måste deltagarna gå med på att inte stämma presidenten eller någon annan ifall de skulle bli smittade av covid-19 under mötet.

Vägrar mask

Kritiken har varit hård mot att presidenten på det här sättet öppet bryter mot de råd och rekommendationer som statens smittskyddsmyndighet gått ut med. Trump kontrar med att ingen pratat om smittorisken i den senaste tidens massdemonstrationer mot polisvåldet.

I stället för att föregå med gott exempel och exempelvis bära mask, vilket CDC rekommenderar, så uppmuntrar presidenten till oförsiktigt beteende.

Trump driver hela tiden på för att öppna upp det amerikanska samhället trots att 21 av 50 delstater rapporterar en ökad smittspridning, hälften av dem en ökning med 50 procent eller mer som inte går att hänföra till ökad testning.

New York Times uppburne krönikör Thomas L Friedman ställde i går frågan om Trump försöker sprida covid-19.

”Det verkar som presidenten varje dag när han vaknat ställer sig frågan vilka experter han ska trotsa i dag”, skriver Friedman.

Ovanpå den kritiken kommer avslöjandena i en ny bok av presidentens förre nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton att Trump bad Kinas president Xi Jinping om hjälp att bli omvald.

Vilket låter fullständigt häpnadsväckande med tanke på att Trump under hela sin presidenttid förföljts av misstanken att hans valkampanj samarbetade med Ryssland för att säkra hans valseger 2016. Och att han ställdes inför riksrätt för att ha försökt pressa Ukraina att gräva fram skit om motståndaren Joe Biden.

Uppmuntrade koncentrationsläger

Bolton hävdar att Trump vid G20-mötet i Tokyo 2019 bad Xi Jinping att köpa mer majs och andra amerikanska jordbruksprodukter för att på så sätt öka Trumps chanser att bli omvald. I gengäld skulle Trump se till att det inte blev några ytterligare sanktioner mot Kina. En klassisk byteshandel à la Trump.

Bolton hävdar också att presidenten uppmuntrade Xi att bygga koncentrationsläger i Xinkiang-provinsen där den muslimska befolkningen skulle ”omskolas”.

Precis när man trodde att det inte längre fanns någonting Donald Trump kunde göra för att chocka sin omvärld så lyckas han ändå göra det.

Föga förvånande försöker Trump på alla sätt att stoppa bokens utgivning.

Normalt skulle de uppgifter som hittills läckt ut från Boltons bok ha varit förödande för en amerikansk president som försöker bli återvald. Men vi vet sedan länge att normala politiska regler inte gäller för Trump. Han spelar i en egen division där en stor grupp amerikaner tvärtom attraheras av hans ständiga övertramp.

Just när det gäller Kina kan avslöjandena dock bli ett problem för Trump som försöker framställa sig själv som tuff mot Kina. Det blir svårt om Boltons uppgifter om att presidenten sökt Xi:s hjälp för att bli återvald uppfattas som trovärdiga.

Då kan demokraten Joe Biden utnyttja läget för att framställa Trump som Kina-vänlig medan han utmålar sig själv som den som verkligen är tuff mot Kina.

Om bilden av en president som i allting han gör drivs främst av viljan att gynna sig själv snarare än USA sätter sig så kan den bli spiken i kistan för Trumps möjligheter att få vara världens mäktigaste man i fyra år till.

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Presidentvalet i USA

Coronaviruset

Donald Trump

John Bolton

Xi Jinping