Mejla

Oisín Cantwell

Danderyd styrs av ett gäng klantarslen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Danderyd, Sveriges rikaste kommun, Moderaternas skyltfönster, styrs av en samling politiska klantarslen.

I dag kallade dessa klåpare till en bedrövlig ursäkt till presskonferens och försökte maskera sitt misslyckande i ord som likt rökringar steg mot taket och löstes upp.

Hur kan en kommun med högst medianinkomst i landet och de högsta skatteintäkterna per invånare hamna i en djup ekonomisk kris?

Två män och lika många kvinnor, Danderyds politiska ledning, stod på podiet i konferensrum Tranholmen två trappor upp i Mörby centrum och såg inte ut att kunna lura ens sig själva då de försökte förklara.

Det var ”exploatering av intäkter” hit och ”kommunala ekonomiprocesser” dit och Hanna Bocander, moderat ordförande i kommunstyrelsen, suckade och berättade att verksamheten gått med underskott i flera år.

Närmare bestämt med en halv miljard sammanlagt. Något som i allt väsentligt var någon annans fel, ty hon är ny på sin post.

Ja, hur är detta fiasko ens möjligt?

Riksmedierna bryr sig sällan om kommunalt elände. Men att själva symbolen för svensk rikedom och högborgerlighet står på ruinens brant var en godbit ingen ville missa. SVT var där. Likaså Ekot och TV4. DN och Svenska Dagbladet. Givetvis även kvällstidningarna.

En kamerakvinna hade problem med ljudöverföring och teaterviskade med hemmaredaktionen samtidigt som Bengt Sylvan, liberal och kommunalråd, en man som utstrålar självförtroende, mumlade någonting om driftbudget och gav sedan det kommunala utjämningssystemet skulden.

Om det inte vore för att Danderyd tvingas punga ut med 600 årliga miljoner till Malmö och Göteborg så hade allt varit bra.

Att Danderyd med sin befolkningsstruktur, många äldre, även får pengar från kostnadsutjämningssystemet nämnde Sylvan givetvis inte.

Så där fortsatte det. Ordridåer, omskrivningar. ”Intäkterna från skatter har blivit lägre än prognostiserat”.

Den som har gjort denna prognos borde få sparken. Danderyd har byggt avsevärt färre bostäder än övriga kommuner i Stockholms län och därigenom också fått en svagare befolkningstillväxt. Det innebär också lägre skatteintäkter.

Politikerna babblade på. Översatt från politikerlingo förklarade de att de till slut förstått att det inte går att finansiera löpande kostnader som vård, skola och omsorg med att sälja attraktiv mark.

Engångsintäkter bygger ingen långsiktigt hållbar ekonomi, något som vilken normalbegåvad mellanstadieelev som helst hade kunna förklara.

Joachim Gahm, kristdemokraten som gick till val på att sänka skatten, ojade sig över kommande skattehöjning med 1,40 per hundralapp.

Kommunen med landets tredje lägsta skatt får efter årsskiftet 31, 03 i skattesats. I nivå med Huddinge, Landskrona och Sundbyberg.

Moderaten påminde än en gång om att hon var ny på sin post. Liberalen bedyrade att kärnverksamheten inte skulle drabbas. Kristdemokraten lovade försöka sänka skatten längre fram.

Sedan förklarade kommunikationschef Jan-Erik Alenbrand att det var fritt fram för journalisterna.

En reporter från den lilla tidningen Mitt i Danderyd öppnade med att ställa den självklara frågan:

Såg ni inte det här komma?

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

LÄS VIDARE

Kommunalskatten chockhöjs i Danderyd

ÄMNEN I ARTIKELN

Danderyd

Politik

Välfärd

Moderaterna

AB Voice