Mejla

Johanna Frändén

Smutsiga ”masturgate” är årets största skandal i Frankrike

Benjamin Griveaux.
Benjamin Griveaux.

KOLUMNISTER

Det ska väljas nya borgmästare i Frankrike i mars och tro inte att den lite hemtrevliga ämbetstiteln är en garant för en småputtrig valrörelse. Den kanske smutsigaste kampanjen i modern historia har redan sett dagens ljus, när Benjamin Griveaux, president Emmanuel Macrons egen kandidat till borgmästarposten i Paris, självmant avgick efter att en komprometterande video av honom läckts på internet.

Videon, vars innehåll jag kanske inte behöver specificera mer än att historien numer kallas ”masturgate” i fransk press, publicerades av den ryske performancekonstnären och aktivisten Pjotr Pavlenskij, och många var snabba att dra slutsatser enligt det gängse politiska narrativet: Eftersom Macron är Vladimir Putins kanske mest uttalade europeiske fiende låg förmodligen Kreml på ett eller annat sätt bakom attacken.

 

Men Pavlenskij är ingen putinsk nickedocka, han är snarare känd för sitt motstånd till makten i Ryssland, något som kostat honom både hans säkerhet och rättigheter i hemlandet. 

För att visa stöd för Pussy Riot sydde han ihop sina läppar för några år sedan. Han har också spikat fast sin pung på Röda torget och hissat den ukrainska flaggan i Sankt Petersburg. Ofta gripen av rysk polis, inte sällan regelrätt misshandlad, fick Pjotr Pavlenskij politisk asyl i Frankrike för ett par år sedan. Det fanns då också en våldtäktsanklagelse mot honom i Ryssland.

Jag pratar med en ryss i Paris som känner Pavlenskij och beskriver honom som begåvad, gränslös, smått megalomanisk och beredd att liera sig med nästan vem som helst för att få fram sitt budskap.

– Frankrike älskar att ge ryska dissidenter asyl. Men sedan tycker de alltid att ryssarna är för radikala när de upprepar samma budskap i Frankrike, säger min ryske bekant och jämför med Femens aktioner, som ofta tycks applåderas så länge de inte genomförs i Notre-Dame.

 

Pjotr Pavlenskij har satt kärleken till det nya hemlandet på vissa prov får man säga. 2017 satte han eld på dörrarna till Franska centralbanken, åberopade en ”ny revolution” och fick fängelse, något han riskerar nu igen.

Videon på Benjamin Griveaux sexuella enmansstund ska ha skickats till Pavlenskijs nuvarande flickvän, fransyskan Alexandra de Taddeo, som hade en kort relation med Griveaux våren 2018.

Pavlenskij tycks ha bestämt sig för att sprida videon utan hennes samtycke och motiverar det med att han ville ”blottlägga borgmästarkandidatens hyckleri” eftersom Griveaux, som är gift och har tre små barn, har gjort en konservativ familjelinje till en del av sitt politiska program.
 

Vi börjar bli ganska vana vid den här typen av moralisk krigföring i den anglosaxiska sfären, men faktum är att ”masturgate” är första gången som en fransk politiker avgår som följd av en sexskandal. Frankrike är trots allt landet där politikers privatliv tillmäts nästan absurt stor integritet och där utomäktenskapliga äventyr sällan hamnar i spalterna, även om alla vet. 

Sociala medier har förstås ändrat på spelplanen, men inte på den allmänna uppfattningen. Både medier och högre tjänstemän har beklagat en ”amerikanisering” av det politiska livet i veckan och Griveaux politiska motståndare från vänster och hela vägen ut på den yttersta högerkanten har fördömt incidenten. Inte att en familjeman och politiker med höga ambitioner onanerar framför en webbkamera alltså, utan att bilderna publicerats. Till och med Marine Le Pen, som sällan missar en chans att trycka till Macrons män och liera sig med ryska intressen, beklagar det inträffade.

Kanske blåser snart nya vindar i Frankrike. Kanske blåser historien över och bort. Klart är att årets största politiska skandal är här och att det inte är helt klart vem som är bödel, offer och hjälte.

 

Stryktipset på lördag: Se expertens tips om skrällarna här!

Av: 

Johanna Frändén

Publisert:

LÄS VIDARE

Verkligt skandinaviskt är att bli riktigt arg på en reklamkampanj

ÄMNEN I ARTIKELN

Fransk politik

Pjotr Pavlenskij

Frankrike

Paris

Emmanuel Macron